Gå direkt till innehåll
​Greta Thunberg och Fridays for Future tilldelas Amnesty Internationals Ambassador of Conscience Award 2019.

Pressmeddelande -

​Greta Thunberg och Fridays for Future tilldelas Amnesty Internationals Ambassador of Conscience Award 2019.

- Ambassador of Conscience Award är Amnesty Internationals högsta utmärkelse. Den prisar människor som har visat på ett unikt ledarskap och ett mod när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter. Jag kan inte tänka mig en bättre mottagare av priset det här året än Greta Thunberg och klimatstrejkrörelsen Fridays for Future, säger Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare.

- Vi är står ödmjuka inför, och inspireras av, den beslutsamhet som unga aktivister över hela världen utmanar oss med när det gäller att möta den realitet som klimatkrisen utgör. Varje ung person som tar del av Fridays for Future förkroppsligar vad det innebär att agera utifrån sitt eget samvete. De påminner oss om att vi har mer makt än vad vi är medvetna om och att vi alla har en roll att spela när det gäller att skydda mänskliga rättigheter mot klimatkatastrofen.

Amnestys Ambassador of Conscience Award grundades år 2002 för att hylla individer och grupper som har främjat mänskliga rättigheter genom att agera utifrån sitt samvete, som konfronterar orättvisor och som använder sig av sin talang för att inspirera andra. Tidigare pristagare är bland andra Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Harry Belafonte, Ai Weiwei, the Youth Groups of West and Central Africa, Angélique Kidjo, the Indigenous rights movement in Canada, Alicia Keys och Colin Kaepernick. Priset är inspirerat av dikten From the Republic of Conscience, skriven för Amnesty International av den irländska poeten Seamus Heaney.

En ung rörelse som bestämt sig för att förändra världen
Fridays for Future startades av Greta Thunberg, en tonåring från Sverige som i augusti 2018 bestämde sig för att varje fredag protestera utanför Sveriges riksdag istället för att vara i skolan fram tills dess att riksdagen på allvar agerade för att möta klimatförändringarna.

Hennes ansträngningar för att skapa medvetenhet om klimatkrisen blev snabbt global. Över en miljon unga människor över hela världen deltog i den senaste globala Friday for Future-skolstrejken den 24 maj. Demonstrationer hölls i över 100 länder, bland annat i Australien, Brasilien, Indien, Nigeria, Pakistan, Storbritannien, Tyskland, Japan, Filippinerna och Uganda.

- Det är en stor ära att motta Amnesty Internationals Ambassador of Conscience Award för Fridays for Futures räkning. Det här är inte mitt pris, det är allas pris. Det är fantastiskt att se det erkännande vi får och att veta att vi kämpar för något som har en verklig betydelse, säger Greta Thunberg.

- Att agera efter ditt eget samvete innebär att du kämpar för det du tycker är rätt. Jag tror att alla de som är en del av den här rörelsen gör just det - eftersom vi har en skyldighet att försöka förbättra världen. Den uppenbara orättvisa vi alla måste kämpa mot är att det är människor i syd som är de som är, och kommer att vara, de som kommer påverkas mest av klimatförändringarna - samtidigt som det är de som är minst ansvariga för att ha orsakat dem.

En människorättskris
Medan klimatkrisen oftast kopplas ihop med den påverkan den har på vår miljö så gör de förödande konsekvenserna för människorna som påverkas, både nu och i framtiden, den också till en människorättsfråga. Klimatförändringarna förstärker redan existerande ojämlikheter. Dess effekter kommer fortsätta att växa och bli ännu värre över tid, och fördärva för både nuvarande och kommande generationer.

Amnesty International har sagt att regeringars misslyckanden när det gäller att agera på klimatkrisen mycket väl kan vara den största människorättskränkningen genom historien eftersom den berör flera generationer av människor.

- Mänskliga rättigheter och klimatkrisen går hand i hand. Vi kan inte lösa det ena utan att lösa det andra. Klimatförändringar innebär att människor inte kan odla mat, att deras hem hotas och att deras hälsa kommer att äventyras. Regeringar har en skyldighet att skydda oss så varför gör de inget för att stoppa klimatförändringarna från att förgöra våra liv? undrar Greta Thunberg.

Amnesty International uppmanar stater att skala upp sitt agerande för klimatet väsentligt och att göra det på ett sätt som överensstämmer med mänskliga rättigheter. Ett av de avgörande sätten som det kan ske på är att de människor som påverkas mest av klimatförändringarna, som barn och unga människor, har möjlighet att engagera sig i försök som görs för att hantera och mildra klimatförändringarna. De ska få tillräcklig information och utbildning för att kunna medverka på ett meningsfullt sätt i diskussioner och de ska inkluderas i beslutsfattande som direkt kommer att påverka dem.

- Ibland känner jag mig verkligen ledsen eftersom en del av de människor jag försöker prata med inte lyssnar. En del personer förolämpar oss, andra tror att vi är politiker, andra ignorerar oss helt och åter andra säger att vi kanske inte kommer att slutföra det vi startat. Men jag kan garantera alla att vi verkligen är fast beslutna att slutföra det vi en gång startat, eftersom det är vår framtid det gäller, säger Kananura Irene, en Fridays for Future-aktivist från Kampala, Uganda.

De unga aktivister som ligger bakom Fridays for Future uppmanar nu vuxna att gå samman med dem. Fredagen den 20 september, innan FN:s särskilda klimatmöte i New York, kommer aktivister att påbörja en vecka av aktioner för klimatet med en världsomspännande strejk. Amnesty International stödjer uppmaningen om att vuxna som kan delta i strejken gör det och visar sin solidaritet.

- Unga människor får ofta höra att de är morgondagens ledare. Jag är så glad att Greta Thunberg och Fridays for Future-aktivister ignorerar det budskapet. Om de väntar tills imorgon kommer det inte att finnas någon framtid för någon av oss. De har bevisat att de redan är ledare, och nu är det hög tid för vuxna att följa dem, säger Kumi Naidoo.

Läs mer om priset här:
https://www.amnesty.org/en/art-for-amnesty/ambassador-of-conscience/

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Relaterat innehåll