Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Guinea: Stora problem för mänskliga rättigheter inför det stundande presidentvalet

Myndigheterna i Guinea måste göra något åt de ökande människorättskränkningarna, däribland dödandet av människor som demonstrerat och förbudet för fredliga sammankomster och attackerna på oliktänkande. De här kränkningarna riskerar att öka inför presidentvalet år 2020. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten Guinea: Red flags ahead of the 2020 presidential election dokumenterar den försämrade situationen för mänskliga rättigheter mellan januari 2015 och oktober 2019 - däribland dödandet av 70 demonstranter och åskådare samt dödandet av minst tre personer ur säkerhetsstyrkorna. Rapporten varnar för stigande politiska spänningar och en ökad allmän oro att president Alpha Condé kommer att ändra konstitutionen så att han kan ställa upp i en tredje valomgång.

— Bara förra månaden var det nio personer som dödades under en demonstration mot en eventuell ändring av konstitutionen. Ledare inom demokratirörelser och flera demonstranter greps. Det här är en uppenbar kränkning av mänskliga rättigheter och ett brutalt försök av myndigheterna i Guinea att tysta oliktänkande, säger Marie-Evelyne Petrus Barry, Amnestys regionchef för Väst- och Centralafrika.

— Myndigheterna måste göra allt de kan för att minska spänningarna, skydda mänskliga rättigheter och rädda liv - före, under och efter valen. Vi uppmanar president Condés regering att upphöra med sitt “skräckstyre” och sitt förtryck genom att ändra lagen som reglerar användandet av våld för att hantera offentliga sammankomster, och genom att ta bort militära väpnade styrkor från områden där protester äger rum.

Amnesty släpper sin rapport före det att Guinea ska gå igenom FN:s så kallade UPR-rapport (UN Universal Periodic Review) i januari 2020. En UPR-rapport granskar situationen för mänskliga rättigheter i landet sedan förra gången den gjordes - i det här fallet i januari 2015. Under den här tiden har Guinea avskaffat dödsstraffet vilket är ett viktigt och positivt steg.

Människorättsförsvarare måste skyddas
Men mycket återstår fortfarande att göra i landet när det gäller att skydda och respektera mänskliga rättigheter:

-Säkerhetsstyrkornas användande av våld som lett till dödsfall måste upphöra.

-Människorättsförsvarare måste skyddas.

-De eländiga fängelseförhållanden måste förbättras.

-Den utbredda straffriheten måste få ett slut - till exempel går det oändligt långsamt när det gäller rättsprocessen som hanterar dödandet av över 150 fredliga demonstranter och våldtäkterna som minst 100 kvinnor på Conakry Stadium utsattes för år 2009.

Rapporten finns bifogad som pdf.

Hela pressmeddelandet finns att läsa på amnesty.org

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16

Relaterade nyheter