Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

GUINEA: Våldtäkter och dödsskjutningar på öppen gatan

Amnesty International har samlat vittnesmål och avslöjar detaljer om de brutala attacker som begåtts av Guineas säkerhetsstyrkor den 28 september under en massdemonstration i landets huvudstad Conakry och i vilken utsträckning våldet organiserats av armén.

Ögonvittnen har till Amnesty berättat att flera kvinnor våldtogs på öppen gata av soldater och även av de röda baskrarna - presidentens specialstyrka. Vidare berättar källor att många av våldtäktsoffren medvetet dödades av säkerhetsstyrkorna. En av källorna säger till Amnesty: "Jag såg människor skjutas i bröstet och i huvudet eller i ryggen. Många sköts på nära håll".

En av demonstranterna berättade för Amnesty: "Soldaterna slet av kvinnornas kjolar och lämnade dem sedan nakna. De slog dem med batonger och Kalashnikovs. Jag såg två soldater tvinga ned en kvinna på marken, för att sedan våldta henne framför ögonen på demonstranterna. Jag var rädd. Jag såg en soldat våldta en naken kvinna med en batong". Ett annat vittne
säger att han såg en soldat hälla öl över en kvinna som precis blivit våldtagen.

Enligt flera ögonvittnen var attackerna organiserade av armén. Vittnen säger att många medlemmar av presidentens specialstyrkor var närvarande och att de stod och såg på när övergreppen skedde. Officerare ska ha pekat mot demonstranterna samtidigt som de skrek "skjut dem". Flera vittnen har rapporterat att en av regeringens ministrar varit närvarande bland säkerhetsstyrkorna.

Ett vittne säger till Amnesty "En ung man föll omkull, andra personer trampade över hans kropp och när han försökte ta sig upp ramlade han igen och slog i marken. En soldat beordrade då en annan soldat att han skulle "göra slut på honom". Soldaten tog fram en dolk och skar halsen av honom".

Enligt uppgift hålls flera av dem som greps under demonstrationerna fortfarande av säkerhetsstyrkorna. Amnesty befarar att de kan utsättas för misshandel.

Amnesty kräver nu att en internationell kommission utreder övergreppen som begåtts i Guineas huvudstad Conakry.

- Förövarna av dessa brutala attacker måste identifieras och ställas inför rätta. Detta kan endast uppnås genom en internationell undersökning, då Guineas myndigheter redan är misskrediterade genom sin brist på politisk vilja att genomföra en nationell undersökning av anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter som begicks av säkerhetsstyrkor under 2007, säger Erwin van der Borght, chef för Amnestys Afrikaavdelning.

Bakgrund

Den 29 september hade tusentals demonstranter samlats i Conakrys idrottsstadion för att visa sitt motstånd mot juntans ledare Moussa Dadis Camaras planer på ställa upp i presidentvalet som ska hållas i januari 2010. Juntan hade förbjudit demonstrationerna föregående dag.

Moussa Dadis Camara tog makten i december i en statskupp sedan president Lasana Conté avlidit.

Under de senaste tio åren har säkerhetsstyrkor i Guinea regelbundet öppnat eld mot fredliga demonstranter som krävt politiska och sociala reformer. Under 2007 dödades mer än 130 personer och mer än 1 500 skadades när säkerhetsstyrkor brutalt slog ned protesterna, de flesta av dem fredliga. Trots att det inrättades en undersökningsskommission kom arbetet aldrig igång och ingen ansvarig för de människorättskränkningar som begicks har straffats eller ställts inför rätta.


José-Miguel Ferrada Stoehrel, Amnesty Press och media (praktikant)

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916