Gå direkt till innehåll
Habib Chaab är död - avrättad i Iran

Pressmeddelande -

Habib Chaab är död - avrättad i Iran

Under lördag morgon kom informationen att avrättningen av den svenska medborgaren Habib Chaab har verkställts i Iran.

"Det är med tungt hjärta Amnesty konstaterar att den svenska medborgaren Habib Chaab har avrättats i Iran. Än en gång visar de styrande i Iran sin fullständiga brist på respekt för rätten till liv. Chaab dömdes till döden i en orättvis rättegång efter att hans framtvingade "bekännelse" hade visats av på statlig TV. Amnesty motsätter sig alltid och i alla sammanhang dödsstraffet. Idag är våra tankar med Habib Chaabs anhöriga.” säger Anna Johansson, generalsekreterare på Amnesty Sverige.

Habib Chaab, som var bosatt i Sverige, fördes bort under en vistelse i Turkiet den 9 oktober 2020 och iranska myndigheter tillkännagav att han hölls fängslad i Iran den 31 oktober 2020. Iransk statlig TV har sänt propagandavideor som visar hur han “erkänner” att han var inblandad i en väpnad attack mot en militärparad den 22 september 2018 i Ahvaz, där över 20 personer dödades (enligt iranska statliga medier). Erkännandet kan dock inte tas för trovärdigt och genom att sända dessa framtvingade bekännelser före hans rättegång har myndigheterna kränkt Habib Chaabs rätt till en rättvis rättegång, inklusive rätten till att behandlas som oskyldig tills motsatsen bevisats. Habib Chaab dömdes 25 oktober 2022 och dödsdomen fastställdes 12 mars 2023.

Habib Chaab tillhörde den arabisktalande minoriteten i landet och Amnesty har konstaterat att Irans styre använder dödsstraffet som ett politiskt verktyg, där minoriteter ofta är extra utsatta. Amnesty anser även att brottet "korruption på jorden" inte uppfyller de krav på klarhet och precision som krävs i straffrätten och att det strider mot principen om legalitet och rättssäkerhet. Amnesty krävde in i det sista att dödsdomen skulle upphävas.

“Avrättningen visar hur det iranska styret inte ens drar sig för att avrätta andra länders medborgare, inklusive svenska. Vi tänker även på den andra dödsdömde svenske medborgaren i Iran, Ahmadreza Djalali, vars dödsdom omedelbart bör upphävas.” säger Anna Johansson.

Näst efter Kina är Iran det land i världen som avrättar flest personer och under 2022 ökade antalet avrättningar ytterligare.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll