Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Indonesien: Yttrandefriheten hotad i Maluku

De senaste två åren har åtminstone 70 personer gripits eller fängslats på grund av fredliga självständighetsaktiviteter i provinsen Maluku i Indonesien, avslöjar Amnesty.

Den indonesiska regeringen måste omedelbart och ovillkorligen släppa alla de som sitter fängslade för att fredligt att utövat sin rätt till yttrande, samling- och trosfrihet.

Nya undersökningar visar att minst 22 aktivister utsatts för grov tortyr i fängelset. De fängslades den 29 juni 2007 efter att ha utfört en traditionell krigsdans inför president Susilo Bambang Yudhoyono i Malukus huvudstad Ambon. Dansen kulminerade när flaggan för Malukus självständighetsrörelse vecklades ut.

Efter uppträdandet fängslade polisen hela gruppen. De tilläts inte kontakta juridiska ombud och hölls isolerade. De misshandlades, tvingades åla på mage över varm asfalt, piskades med en elektrisk kabel och biljardbollar tvingades in i munnen på dem. Polisen slog dem även med gevär tills deras öron blödde och sköt skott nära deras huvuden. De hotades av polisen med ytterligare tortyr, ibland under pistolhot, för att tvingas erkänna.

20 av dem har sedan dess dömts till mellan sju och 20 års fängelse för "uppror" och en väntar fortfarande på rättegång.

De senaste två åren har ytterligare 48 personer gripits eller fängslats på grund av "omstörtande" aktiviteter så som att äga, sy eller transportera självständighetsflaggan. De senaste gripandena ägde rum den 18 juli 2008.

De indonesiska myndigheterna borde genomföra en effektiv och oberoende utredning av anklagelserna om brott mot mänskliga rättigheter utförda av personer i säkerhetsstyrkorna i Ambon. Detta inkluderar misstankar om tortyr och misshandel mot de fängslade. De skyldiga för dessa brott måste ställas inför rätta.

Evelina Franzén
Amnesty Press och media

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.