Pressmeddelande -
Internationella dagen mot dödsstraff - fokus på Ahmadreza Djalali i Sverige
Den 10 oktober är det den internationella dagen mot dödsstraff. Det uppmärksammar Amnesty i Sverige bland annat med att belysa den svenska medborgaren Ahmadreza Djalalis fall. Han är en forskare som fredligt utövat sitt yrke, men som är dömd till döden i Iran för “korruption på jorden”. Inga som helst bevis har lagts fram som tyder på han skulle ha begått något brott.
Hittills har över 200 000 personer i bland annat Sverige, Italien och Belgien samt över 100 Nobelpristagare skrivit under kravet på hans frigivning. Amnesty i Sverige startar nu på nytt en aktion för att få honom fri, och flera Amnestystudentgrupper kommer uppmuntra läkarstudenter att skicka solidaritetshälsningar till Ahmadreza Djalali. Vykorten skickas direkt till Evin-fängelset där han suttit fängslad sedan den 26 april 2016. Drygt 20 Amnestygrupper, från Umeå till Malmö, kommer också att agera för Ahmadreza Djalali på olika sätt.
- Rättsprocessen mot Ahmadreza Djalali har inte på långa vägar levt upp till internationell standard. Vi kräver att hans dödsdom upphävs och att han friges. Vi är också mycket oroliga över uppgifterna om hans kraftigt försämrade hälsotillstånd, och vi kräver att han omgående får tillgång till vård. Vi hoppas och utgår från att den svenska regeringen gör allt den kan för att hjälpa Djalali så att han kan få komma hem till sin fru och sina barn, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty i Sverige.
På kvällen den 9 oktober kommer Amnestys aktivister sätta upp en banderoll mitt emot entrén till Irans ambassad på Lidingö med budskapet #savehhmadreza. Det här har tidigare gjorts av den belgiska sektionen utanför ambassaden i Bryssel och Amnesty i Sverige lånar deras banderoll för denna manifestation och i syfte att visa Iranska myndigheter att vi fortsätter att kämpa för Djalali.
Den 10 oktober ordnar Amnesty en ljusmanifestation för Ahmadreza Djalali. Denna kommer att hållas på Sveavägen i Stockholm framför Adolf Fredriks kyrka, och börja klockan 17.00. Det blir tal, och sång från Amnestykören.
I anslutning till ljusmanifestationen håller Aktionsgruppen mot dödsstraff sitt årliga seminarium om dödsstraff på ABF i Stockholm. Seminariet börjar klockan 18.00 och är öppet för allmänheten. Medverkar gör bland andra författaren Lars-Åke Augustsson som skrivit flera böcker om dödsstraffet. Läs mer om evenemanget här:
https://abfstockholm.se/evenemang/varldsdagen-mot-dodsstraffet/
https://www.facebook.com/events/414720805914669/
FAKTA OM DÖDSSTRAFFET:
När Amnesty startade sitt arbete mot dödsstraffet år 1977 var det bara 16 länder som helt hade avskaffat dödsstraffet. Idag är det 106 länder som gjort det, det vill säga över hälften av världens länder. Räknar en även med de länder som i praktiken har avskaffat det, det vill säga där det inte har använts på flera år, är det två tredjedelar av världens länder som avskaffat dödsstraffet - i lag eller praktik.
Amnesty International motsätter sig dödsstraffet i alla former, utan undantag, oavsett brott, förövare, eller metod som används vid avrättningen. Det finns inga som helst bevis för att dödsstraffet skulle vara mer effektivt för att avskräcka från brott än andra former av straff. Dödsstraffet är inte ett straff – det är ett brott.
Ämnen
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.