Gå direkt till innehåll
Ahmadreza Djalali Foto:Privat
Ahmadreza Djalali Foto:Privat

Pressmeddelande -

Iran - Ahmadreza Djalali riskerar att avrättas inom en vecka

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali och specialisten i katastrofmedicin har blivit förflyttad till en isoleringscell i Evin-fängelset i Iran och fått besked om att hans dödsstraff kommer att verkställas inom kort.

— Det är ett fruktansvärt besked som nått oss att tjänstemän ansvariga för att verkställa straff har fått instruktioner om att placera Ahmadreza Djalali i isoleringscell och att verkställa dödsstraffet inom en vecka från och med den 24 november. Det är ohyggligt att iranska myndigheter verkar ha bestämt sig för att gå vidare med den här oåterkalleliga formen av djup orättvisa - detta trots upprepade uppmaningar från FNs människorättsexperter om att frige Ahmadreza Djalali och upphäva dödsdomen mot honom. De iranska myndigheterna måste omedelbart avbryta planerna på hans avrättning och sätta stopp för det här chockerande övergreppet på rätten till liv, säger Diana Eltahawy, regionchef för Mellanöstern och Nordafrika på Amnesty International.

— Det här är oerhört oroande uppgifter. Amnesty Sverige välkomnar att utrikesminister Ann Linde har tagit direktkontakt med sin motsvarighet i Iran, Mohammad Javad Zarif och vi uppmanar andra länder att göra samma sak. Vi kommer att fortsätta vårt arbete för Ahmadreza Djalali och göra allt vi kan för att stoppa detta - och vi utgår ifrån att svenska UD gör samma sak. Vår tankar finns nu hos Ahmadreza Djalalis familj, säger Anna Lindenfors, Amnesty Sveriges generalsekreterare i en kommentar.

— Vi uppmanar det internationella samfundet att omedelbart agera för att rädda Ahmadreza Djalalis liv - innan det är för sent. Ett exempel är att göra det via ambassaderna i Teheran. Internationella människorättsorgan har hela tiden upprepat att det utgör en kränkning av rätten till liv att utfärda en dödsdom efter rättsliga förfaranden som kränker rätten till en rättvis rättegång, säger Diana Eltahawy.

Amnesty Internationals Iranteam arbetar med att ta fram en så kallad blixtaktion så att allmänhet och Amnestymedlemmar världen över kan agera för hans fall. Den kommer publiceras på amnesty.se så fort den är klar.

Tills den är färdig uppmanas den som vill engagera sig att twittra direkt till Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, med krav på att avrättningen stoppas:

#StoptheExecution & #freeahmadreza! 
@Amnesty calls on @khamenei_ir to immediately stop the execution of Swedish-Iranian academic #AhmadrezaDjalali & quash his death sentence. On 24 November, he was transferred to solitary confinement and told his execution is imminent. 

Det engelska pressmeddelandet med lite mer bakgrund finns att läsa här:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2020/11/ira...

Amnesty International är emot dödsstraff under alla omständigheter, utan undantag.

BAKGRUND
Den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali har uppgett att han under 2014 uppmanades att spionera på EU-länder för den iranska statens räkning, och att anklagelserna mot honom är en bestraffning för att han avvisade detta.

Han greps i Iran den 26 april 2016, när han var i landet för att delta i utbildningar om katastrofmedicin, och anklagades för att ha samarbetat med den israeliska säkerhetstjänsten. Trots intensiva förhör dröjde det sju månader efter gripandet innan han tilläts träffa en advokat.

I oktober 2017 dömdes Ahmadreza av Irans Revolutionsdomstol till döden för "korruption på jorden". Försvaret fick inte ta del av några handlingar eller bevisning under rättegången. Domen grundades på “erkännanden” som Ahmadreza Djalali har berättat var framtvingade under tortyr när han hölls i isolering utan tillgång till en advokat. Han blev bland annat hotad med att han själv, hans mamma och/eller hans barn skulle dödas eller misshandlas om han inte “erkände. Han tvingades även "bekänna" brott inför videokamera, en inspelning som senare visades i iransk tv.

Domen fastställdes av Irans högsta domstol den 9 december 2018.

Den 29 juli 2019 fördes han med ögonbindel till en hemlig plats där han under tio dagar pressades för att erkänna nya brott.

Tiden i fängelset har allvarligt försämrat Ahmadreza Djalis hälsa. Hans hälsotillstånd är fortsatt allvarligt, han har gått ner väldigt mycket i vikt och är i bland annat i behov av en operation.

Hittills har över 200 000 personer i bland annat Sverige, Italien och Belgien samt över 100 Nobelpristagare skrivit under kravet på hans frigivning. Ahmadreza Djalali har tidigare arbetat i Italien och Belgien.

I slutet av september 2019 lade ett antal grupper i EU-parlamentet fram en ny resolution där de bland annat kräver att Ahmadreza Djalali ska friges omedelbart.

I maj 2018 antog EU-parlamentet en liknande resolution, också den med krav på att han försätts på fri fot.

Även FN har uttryck krav på att Ahmadreza bör friges, och pekat på att hans rättegång inte levt upp till internationell standard.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll