Gå direkt till innehåll
​Iran - Ahmadreza Djalali ska föras till fängelset där avrättningen ska ske

Pressmeddelande -

​Iran - Ahmadreza Djalali ska föras till fängelset där avrättningen ska ske

Den svensk-iranska forskaren Ahmadreza Djalali kan i eftermiddag föras till fängelset i Karaj där avrättningen av honom ska verkställas.

Amnesty International har tagit del av uppgifter som visar att domaren som ansvarar för verkställandet av hans dödsstraff har fått “order” att Ahmadreza Djalali ska flyttas från Evinfängelset i Teheran till Raja’i Shahr-fängelset (även kallat Gohardasht) i Karaj. Det ska ske i dag, 1 december, mellan klockan 17 och 18 lokal tid, vilket motsvarar 14.30-15.30 svensk tid, för att avrättningen av honom ska verkställas.

De iranska myndigheterna har sagt att Ahmadreza Djalali har förbjudits att ta emot besök från både sin familj och sin advokat vilket skapar en stor oro för att avrättningen av honom kommer att ske i hemlighet. Som svar på denna oro har den ansvarige domaren meddelat Ahmadreza Djalalis advokat att han kommer att tillåtas träffa anhöriga för ett sista avsked.

När Ahmadreza Djalali väl är förflyttad till Raja’i Shahr-fängelset är hotet om avrättningen akut.

— Läget är alltmer alarmerande. Vi är otroligt oroade över de här uppgifterna, och vi har underrättat UD om det vi vet. Våra tankar finns hos Ahmadreza Djalali och hans familj - och vi fortsätter att uppmana iranska myndigheter att göra det enda rätta: stoppa avrättningen och frige honom, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty Sverige.

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han har undervisat vid universitet i Belgien, Italien och i Sverige, och han har varit bosatt i Sverige sedan 2009. Vid flera tillfällen återvände Ahmadreza Djalali till Iran för att undervisa. Så gjorde han även i april 2016 på inbjudan av universiteten i Teheran och Shiraz för att delta i workshops om katastrofmedicin. Men han greps den 26 april och dömdes senare, den 21 oktober 2017, till döden för “korruption på jorden”. Amnesty har ända sedan han greps, i likhet med FN och EU-parlamentet, krävt av de iranska myndigheterna att han måste friges.

Den 24 november startade Amnesty Sverige ett upprop riktat till den iranska ambassadören, Amnesty Sverige har också bett om ett möte med ambassadören. Organisationen har i dag, den 1 december, lämnat över mer än 55 000 underskrifter, och de fortsätter att strömma in.

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll