Pressmeddelande -
Iranska rockbandet Kiosk samarbetar med Amnesty
De beskrivs som "den iranska undergroundscenens vassa rockpionjärer" - det iranska rockbandet Kiosk som nu är i Sverige för två konserter - i Stockholm och Göteborg. Bandet stöttar Amnesty Internationals pågående kampanj för att frige fängslade artister i Iran: #FreeArtists.
De iranska myndigheterna slår till hårt mot musiker, filmskapare och andra artister i landet. Allt som bedöms som vara mot islam eller som tar upp ämnen som är tabubelagda leder till fängelse och ibland spöstraff.
Tre fall lyfts särskilt fram i Amnesty Internationals pågående kampanj och som det också finns en pågående aktion kring; musikern Mehdi Rajabian och filmmakarna Hossein Rajabian och Keywan Karimim. (Läs mer om aktionen nedan.)
- Yttrandefriheten existerar inte i Iran och artister åtalas och fängslas. Kiosk är ett av många iranska band som inte tilläts uppträda, spela in skivor eller publicera vår musik. De senaste tre decennierna är det sorgligt nog inte mycket som har förändrats, regimen fortsätter att behandla musiker och filmmakare som kriminella och åtala dem för befängda saker som "sprida propaganda mot systemet",säger Arash Sobhani, sångare i Kiosk.
- När vi hörde om Amnesty Internationals kampanj för att frige de fängslade artisterna Mehdi och Hossein Rajabian och Keywan Karimi visste vi att vi ville vara en del kampanjen. Vi uppmanar våra bröder och systrar runt om i världen att ställa den iranska regimen till svars för deras brott mot de mänskliga rättigheterna, och vi hoppas att våra fans, andra artister och allmänheten förenar sig med oss i buskapet till den iranska regimen om att "Art is not a crime".
Bröderna Mehdi och Hossein Rajabian dömdes i april 2015 till sex års fängelse efter en mycket bristfällig rättegång för att bland annat ha “förolämpat islams heliga värden” och “illegala audiovisuella aktiviteter”.
Åtalet var grundat på deras konstnärliga arbete, däribland en spelfilm av Hossein Rajabian som handlar om kvinnors rättighet till skilsmässa i Iran, och Mehdi Rajabians distribution av icke-godkänd musik av iranska artister och band utanför landet. Efter en överklagan fastslog rätten att de måste avtjäna tre år av straffet.
Filmskaparen Keywan Karimi är också dömd till sex års fängelse och dessutom 223 piskrapp. Även Keywan är dömd för att ha “förolämpat islams heliga värden” men dessutom för “olagliga relationer som nästan motsvarar äktenskapsbrott”. Den senare anklagelsen beror på att han “skakat hand med och befunnit sig under samma tak” som en kvinnlig vän och poet som inte”täckt sitt huvud och nacke”.
I februari 2016 bestämde en appellationsdomstol att han måste avtjäna ett år av straffet medan de återstående fem åren skjuts upp med villkor om “gott uppförande”. Domstolen fastställde piskstraffet.
- Att uttrycka dig genom konst är inte ett brott och det är skandalöst att iranska myndigheter griper artister och musiker bara för deras konstnärliga arbete. Den mänskliga rättigheten till frihet är sorgligt nog så undervärderad av de iranska myndigheterna att de är beredda att döma människor till flera år i fängelse bara för att tysta kritiska röster från artister som de ser som "anti-islamska" och "anti-revolutionära", säger Philip Luther,chef för research- och påverkan vid Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.
Amnesty International anser att Mehdi Rajabian, Hossein Rajabian och Keywan Karimi är samvetsfångar och de bör omedelbart och ovillkorligt friges.
Kiosk spelar på Decemberfestivalen i regi av Riksteatern på dels Södra Teatern Kägelbanan lördagen den 17 dec kl 21 och på Stora Teatern i Göteborg söndagen den 18 dec kl 18.
FAKTA OM KIOSK, från bandets FB-sida, där det också går att läsa mer om spelningarna: https://www.facebook.com/kiosktheband/?fref=ts
Inspirerade av Bob Dylan, Leonard Cohen, Dire Straits, Pink Floyd och romsk musiktradition har de en stor fanskara över hela världen. Bandet hyllas för sina smarta och satiriska texter som framhäver paradoxerna i det iranska samhället och dess politiska system. TV-kanalen BBC World har beskrivit Kiosks musik som ”sånger som talar till en generation”.
Kiosk grundades 2003 av sångaren Arash Sobhani och en grupp musiker i Teheran. De iranska myndigheterna fick snabbt upp ögonen för rockbandets olämpliga låttexter och såg till att sätta käppar i hjulen för bandets spelningar. Situationen blev ohållbar och två år senare flyttade bandet till USA. I exilen har Kiosk hunnit släppa nio album och de ger konserter världen över för att beröra och möta sin trogna publik. Förutom Arash Sobhani består rockbandet av Ali Kamali (bas), Ardalan Payvar (piano, klaviatur, dragspel), Leandro Joaquim (blåsinstrument) och Mohammad Talani (gitarr).
Läs mer om kampanjen #FreeArtists: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/11/iran-musicians-and-activists-launch-campaign-to-free-jailed-artists/
Länk till vår pågående blixtaktion: http://www.amnesty.se/engagera-dig/agera/aktioner/iran-filmskapare-och-musiker-fangslade/
Länk till pressbild på bandet :http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/decemberfestivalen-2016
Ämnen
Kategorier
Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.