Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

ISRAEL/LIBANON: FN måste agera för att skydda civila

I ett uttalande från Amnesty uppmanas FN:s säkerhetsråd att snabbt agera för att skydda civilbefolkningen i den allt svårare konflikten mellan Israel och Libanon. Organisationen beklagar också att det nyligen avslutade mötet med G8-länderna inte lyckades överbrygga politiska motsättningar och sätta civilbefolkningens skydd i främsta rummet. - De senaste dagarna har omvärlden fått bevittna en fruktansvärd ökning av antalet attacker mot civila och civil infrastruktur. Trots detta kunde inte G8-länderna leva upp till sina moraliska och juridiska skyldigheter och ta itu med de allvarliga brott mot internationell humanitär rätt, i vissa fall krigsförbrytelser som bägge parter i konflikten gör sig skyldiga till, säger Malcolm Smart, chef för Amnestys Mellanösterprogram. Amnesty uppmanar FN att omedelbart skicka ett undersökningsteam till Libanon och Israel med uppdrag att utreda de attacker som har utförts mot civila, civila byggnader och infrastrukturen. I Libanon är det civilbefolkningen som drabbas värst av Israels bombattacker. Av de 215 libanesiska dödsoffer som hittills har krävts var minst 200 civila, däribland dussintals barn. Hizbollahs väpnade gren har samtidigt dödat minst 12 civila israeler, däribland ett barn och 12 soldater i sina raketattacker mot norra Israel. Hundratals har skadats på bägge sidor. Bägge parter bryter mot den internationella humanitära rätten genom att medvetet rikta in sina attacker mot civila mål. Läs hela uttalandet: http://news.amnesty.org/index/ENGIOR410122006

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916