Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Israel och de ockuperade områdena Stoppa förgiftningen av palestinska betesmarker

Amnesty uppmanar de israeliska myndigheterna att utreda den senaste tidens attacker mot palestinska byar där bosättare bland annat har förgiftat betesmark. De senaste veckorna har giftiga kemikalier vid flera tillfällen spritts över palestinska betesmarker i byar på Västbanken. Ett stort antal får, gaseller och andra djur har förgiftats och många har dött. Palestinska bönder tvingas hålla de överlevande djuren i karantän och kan inte använda mjölken vilket innebär att böndernas försörjning har tagits ifrån dem. Den första förgiftningen upptäcktes i närheten av byn Tuwani den 22 mars, och sedan dess har attackerna spritt sig. Några dagar tidigare hade en israelisk säkerhetsvakt hotat palestinierna med att något skulle hända med deras djur om de inte tog dem från betesmarkerna i närheten av bosättningen. Analyser visar att två typer av gift har spritts ut över markerna, bland annat ett gift som är förbjudet i Israel och många andra länder. Den 12 april hittades samma typ av gifter på ett fält i byn Yasouf på norra Västbanken. Betesmarkerna ligger intill bosättningen Tapuah och den israeliska militären hade just öppnat vägen som förbinder byn Yasouf med huvudvägen. Denna väg har varit stängd för palestinier i flera år vilket har tvingat dem att ta en stor omväg för att nå sina betesmarker. De byar som har drabbats kontrolleras av de israeliska myndigheterna och den palestinska myndigheten är förbjuden att agera i området. Inga åtgärder har dock vidtagits av israelerna för att sanera marken och man har heller inte gjort någon utredning för att kunna ställa de skyldiga inför rätta. Elisabeth Löfgren pressekreterare Amnesty International Swedish section Box 4719 116 92 Stockholm Phone: +46 (0)8-729 02 20 mobile: + 46 (0)70-433 09 16 Fax: +46 (0)8-729 02 01 http://www.amnesty.se mailto: elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16