Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

ITALIEN:Massutvisningar måste upphöra

Amnesty kräver att de italienska myndigheterna snabbt utreder om de 68 personer som räddades ute till havs för att dagen efter tvingas återvända till Egypten fick möjlighet att söka internationellt skydd. 

- De italienska myndigheterna måste genast upphöra med dessa summariska massutvisningar av utländska medborgare. I brådskan att utvisa dem, ignorerar italienska myndigheter internationella rättsregler för skyddet av flyktingar och asylsökande, säger John Dalhuisen, biträdande chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien. 

Den 26 oktober hejdades en båt med 131 personer, varav 44 barn, av de italienska myndigheterna utanför Siciliens kust. Enligt ett första uttalande från en högre tjänsteman inom polisen hade båtens passagerare identifierat sig som palestinier. Alla, inklusive barnen, spärrades in i 24 timmar medan en identifieringsprocess utfördes och återresor arrangerades. På morgonen därpå, den 27 oktober, utvisades 68 av dem med charter till Egypten. De italienska myndigheterna hävdar att de 68 personerna var "illegala immigranter" från Egypten och inte palestinier.   

Upprepade förfrågningar från FN:s högkommissarie för flyktingar (UNHCR), Rädda Barnen, italienska Röda Korset och den internationella migrationsorganisationen (IOM), om att få träffa båtpassagerarna avslogs trots att dessa organisationer ingår i ett projekt, finansierat av den italienska regeringen och EU, vars syfte är att tillhandahålla omedelbar hjälp till personer som i nöd anländer till Siciliens kuster. Såvitt Amnesty förstår är detta första gången på fem år som UNHCR har nekats tillträde efter en officiell begäran. 

- Alla människor som räddas ute till havs måste ges en chans att söka asyl och få sin ansökan bedömd i en rättvis och korrekt asylprocess. Vi är oroliga för att ingen i detta fall fick den möjligheten, säger John Dalhuisen.

Av dem som inte utvisades identifierades 44 personer som minderåriga och överlämnades till socialtjänsten. De resterande 19 greps, misstänkta för inblandning i människosmuggling. 

Amnesty uppmanar de italienska myndigheterna att klargöra hur individerna blev identifierade, hur deras ålder och eventuella behov av skydd fastställdes, om de blev informerade om sina rättigheter att söka asyl samt om någon asylansökan lämnades in.


Emilie Holmstrand, Amnesty Press och media

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.