Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

ITALIEN/USA: CIA-agenter dömda för kidnappning

Domarna mot 22 CIA-agenter, en amerikansk officer och två italienska säkerhetsagenter, för deras inblandning i kidnappningen av Abu Omar i februari 2003, välkomnas av Amnesty. Detta är ett viktigt steg för att utkräva ansvar av dem som var inblandade i USA:s program med olagliga överlämningar/renditions.

- Den enkla sanningen i detta fallet är att en man kidnappades mitt på blanka dagen och att han sedan olagligt fördes till Egypten där han enligt uppgift torterades, säger Julia Hall, Amnestys expert i frågor rörande terroristbekämpning i Europa.

Abu Omar greps i Milano, fördes via Tyskland till Egypten där han hölls i hemligt förvar i 14 månaders tid.

- Handlingar som denna kan inte och får inte förbli ostraffade. De agenter som var inblandade måste hållas ansvariga för de allvarliga brott som begicks mot Abu Omar.

Åklagare i Milano utfärdade arresteringsorder mot de misstänkta agenterna redan 2005 och 2006. Men italienska justitieministrar, i på varandra följande regeringar, har vägrat överlämna ordern till den amerikanska regeringen.

- Åklagarna i Milano har gjort allt för att få de amerikanska agenterna till domstolen. Genom att vägra att överlämna arresteringsordern har italienska regeringar allvarligt hindrat möjligheten till en rättvis prövning, säger Julia Hall.

Ingen av de amerikanska medborgare som var åtalade inställde sig i rätten. Även om italiensk lag tillåter att en person ställs inför rätta i sin frånvaro, kräver internationell rätt att den åtalade är närvarande, får ta del av hela bevismaterialet, presentera sitt försvar och förhöra vittnen.

Om de grips i framtiden, har de amerikanska medborgare som nu dömts, rätt till en ny rättegång i en ny domstol och ska betraktas som oskyldiga tills dess en ny dom har fallit.

- Bushadministrationen reste en tystnadens mur, genom att inte erkänna sin inblandning i kidnappningen av Abu Omar. Det är dags för Obamas administration att rätta till dessa felaktigheter. Den amerikanska regeringen får inte erbjuda skydd åt personer som misstänks ha gjort sig skyldiga till kidnappning och tortyr, fortsätter Julia Hall.

Amnesty kräver att de amerikanska myndigheterna gör en egen oberoende utredning av omständigheterna kring Abu Omars kidnappning, hans påtvingade försvinnande och anklagelserna om tortyr. De personer som misstänks vara inblandade ska ställas inför rätta. Vidare kräver Amnesty att de egyptiska
myndigheterna också gör en utredning kring den egyptiska inblandningen och att de som är ansvariga ställs inför rätta.

Domstolen i Milano tilldömde Abu Omar ett skadestånd på en miljon euro och hans fru, Nabila Ghali, 500 000 euro för de övergrepp de utsatts för. Frågan om ekonomisk kompensation ska nu prövas i en civilrättslig domstol.

Elisabeth Löfgren
pressekreterare
Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.