Gå direkt till innehåll
​Jemen: Tortyr, påtvingade försvinnanden och godtyckliga gripanden utförda av Huthistyrkor

Pressmeddelande -

​Jemen: Tortyr, påtvingade försvinnanden och godtyckliga gripanden utförda av Huthistyrkor

Den väpnade Huthigruppen, som stöds av den jemenitiska regimens säkerhetsstyrkor, har utfört en våg av gripanden av personer som de ser som sina motståndare. Det här har varit en del i en "kampanj" för att krossa motståndet i områden i Jemen som de kontrollerar - de har godtyckligt gripit människor under pistolhot och utsatt några för påtvingade försvinnanden, det säger Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten Where is my father? Detention and disappearance in Huthi-controlled Yemen baserar sig på 60 fall av fängslanden som undersökts i detalj av Amnesty och som avslöjar ett mönster av godtyckliga gripanden och påtvingade försvinnanden i Sanaa, Ibb, Taízoch Hodeidah mellan december 2014 och mars 2016. De som utsatts för detta är bland andra personer inom den politiska oppositionen, människorättsförsvarare, journalister och akademiker. Många har torterats, hållits i isolering under långa perioder och nekats tillgång till advokat eller till att träffa sin familj.

- Huthistyrkor har lett en brutal och medveten kampanj för att slå till mot politiska motståndare och andra kritiker sedan december 2014. Hundratals människor har samlats ihop och hållits kvar utan åtal eller rättegång, och i en del fall har de till och med blivit utsatta för påtvingade försvinnanden - ett uppenbart brott mot internationell rätt, säger James Lynch, ställföreträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern-och Nordafrikaprogram.

I de allra flesta fallen fick de fängslade inte reda på varför de blivit gripna. En del fångar har varit frihetsberövade upp till 17 månader utan att ha fått träffa en åklagare eller domare. Ingen av de fängslade som finns med i rapporten fick någonsin ta del av ett officiellt åtal, eller har fått chans att ifrågasätta lagligheten i deras frihetsberövande. Officiella Huthirepresentanter berättade för Amnesty i maj 2016 att de som satt fängslade gjorde det för att de "gett GPS-koordinater till den Saudiarabiskt ledda koalitionen".

Amnesty International har tillgång till dokument som visar attåklagarmyndigheter i Sanaa

har funnit att fängslandet av dussintals politiska aktivister, journalister och andra saknar laglig grund och har gett order om att de ska släppas fria, uppenbarligen dock utan effekt.

Många fängslade har hållits i hemliga, provisoriska förvar, bland dem privata hem - och de har också blivit flyttade flera gånger mellan olika ställen. 18 personer vars fall skildras i rapporten sitter fortfarande fängslade, och det är oklart var tre av dem befinner sig.

Rapporten innehåller smärtsamma vittnesmål, både från före detta fängslade men också från familjemedlemmar till fängslade personer, som bland annat beskriver användandet av tortyr under tiden de hållits fängslade


Majoriteten av de som utsatts för detta är aktivister, journalister och andra personer sammankopplade med Al-Islah, ett sunniislamistiskt politiskt partisom opponerade sig mot att Huthi tog över makten och som istället annonserade sitt stöd för den Saudiarabiskt ledda koalitionen i april 2015. Men i några fall har de fängslade inget känt politiskt samröre eller någon historia som kan förklara varför de varit en måltavla för detta. Minst 11 journalister är bland de som har blivit godtyckligt fängslade.

Ministeriet för mänskliga rättigheter i Yemens huvudstad Sanna, som kontrolleras av Huthi, meddelade Amnesty International den 16 may i ett skriftligt svar att anklagelserna om godtyckliga gripanden, påtvingade försvinnanden och tortyr var "grundlösa" och att de som kritiserade myndigheterna i Sanaa "inte har utsatts för några straffåtgärder" eftersom Yemen och dess myndigheter fullständigt tror på yttrandefrihet."

En särskild kommitté för fångar och häktade har skapats under fredssamtalen om Jemen som just nu äger rum i Kuwait. Amnesty International uppmanar parterna i samtalen, så väl som internationella aktörer som möjliggör eller stöttar processen, att säkerställa att rättigheterna för de som godtyckligt fängslats, och för deras familjer, i Huthikontrollerade områden prioriteras under förhandlingarna.

Läs det engelska pressmeddelandet här

Bildtext:  Abdul-ilah Saylan's kusin håller upp en bild på Abdul-ilah under en demonstration för fängslade i Jemen.Abdul-ilah Saylan är en 21-årig student som greps utanför ett kafé i Sanaa den 18 aug 2015. Han hålls fortfarande i förvar och har inte blivit åtalad eller informerad om varför han fängslats. ©privat

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Relaterat innehåll