Gå direkt till innehåll
​Jordanien: Flyktingar från Syrien får inte den vård de behöver

Pressmeddelande -

​Jordanien: Flyktingar från Syrien får inte den vård de behöver

Kombinationen av bristfälligt stöd från det internationella samfundet och hinder som införts av regeringen i Jordanien har resulterat i att syriska flyktingar inte får tillgång till hälsovård och andra vitala servicefunktioner. Det visar en ny rapport från Amnesty International som släpps dagarna innan ett internationellt möte i regi av UNHCR - om hur ansvaret ska fördelas när det gäller de syriska flyktingarnas situation.

Living on the margins: Syrian refguees struggle to access health care in Jordan innehåller bland annat fall där flyktingar som är i behov av akut hjälp för att behandla skador de fått under kriget blir stoppade vid den jordanska gränsen, och där människor då dör av sina skador. Rapporten belyser också hur många syriska flyktingar som lever utanför flyktinglägren antingen inte har råd att betala för medicinsk hjälp - detta sedan jordanska myndigheter införde nya avgifter i november 2014 - eller så saknar de de nödvändiga dokument som behövs för att kvalificera sig till att få tillgång till hälsovård.

- Ett större internationellt stöd i form av fler platser att vidarebosätta flyktingar på samt mer pengar skulle göra en enorm skillnad - jordanska myndigheter skulle då kunna stärka sitt hälsovårdssystem och ta bort de hinder som nu stoppar syriska flyktingar från att få ta del av livsavgörande sjukvård, säger Sherif Elsayed-Ali, chef för Amnesty Internationals flyktingavdelning.

Vid slutet av 2015 fanns bara 26 procent av de pengar som behövs för att täcka hälsovården i Jordanien när det gäller flyktingar från Syrien.

Enligt UNHCR har minst 58,3 av vuxna syrier med kroniska tillstånd inte möjlighet till medicin eller vård.

Runt 117 000 syriska flyktingar bor i tre läger i Jordanien där de har tillgång till utbildning, hälsovård, vatten, mat och "cash for work programmes" i regi av FN och nationella och internationella organisationer. Men merparten av Jordaniens 630 000 syriska flyktingar som är registrerade via UNHCR bor utanför flyktingläger och behöver då ha särskilda dokument, bland annat ett kort utfärdat av inrikesministeriet för att få tillgång till samhällsservice. 

Flyktingar som har lämnat flyktinglägren inofficiellt eller som har kommit tillbaka till Jordanien efter att varit tillbaka i Syrien är inte kvalificerade till att få de här dokumenten och kan därför heller inte använda sig av någon samhällsservice utan måste lita till humanitär hjälp och privata donationer.

Det internationella samfundet har förbundit sig att ordna 178 195 vidarebosättningsplatser för syriska flyktingar. Amnesty International kräver att minst 480 000 av de mest utsatta flyktingarna i de fem värdländerna (Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten som tillsammans huserar ca 4,8 miljoner syriska flyktingar) - det vill säga personer med funktionsnedsättingar, kroniska sjukdomar eller skador - ska vidarebosättas i ett säkert tredje land.

Länk till hela pressmeddelandet hittar du här:

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll