Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

KENYA :Aktionsdag mot slum

Den 16 oktober, i anslutning till den internationella dagen för utrotning av fattigdom, genomför Amnestygrupper manifestationer på flera platser runt om i landet för att uppmärksamma de kränkningar av mänskliga rättigheter som sker i Kenyas slum.

I Kenyas huvudstad Nairobi bor drygt hälften av befolkningen i slumområden. Slummen kännetecknas av överbefolkning, dåliga bostäder, brist på avlopp och sanitet, rent vatten, elektricitet, skolor och sjukvård. Situationen i slummen är en konsekvens av att människor försummas och diskrimineras av regeringen och andra aktörer. Risken att tvångsvräkas skapar ytterligare otrygghet bland sluminvånarna, liksom den utbredda brottsligheten och våldet. Könsbaserat våld mot kvinnor är mycket utbrett. Polisen lyser med sin frånvaro. De långa avstånden till latriner och toaletter medför risker, särskilt efter mörkrets inbrott, och många kvinnor blir överfallna och våldtagna på väg till toaletten.

Med hjälp av utåtriktade aktiviteter vill Amnesty samla in namnunderskrifter till regeringen i Kenya. Amnestys krav är att den kenyanska regeringen ska:

- stoppa tvångsvräkningar
- se till att alla som bor i slum får samma samhällsservice och rättsliga skydd som andra medborgare
- se till att lagarna följs så att hyresvärdar bygger toaletter och badrum i närheten av varje hushåll.

Namnunderskrifterna ska överlämnas till Kenyas ambassad i Stockholm på World Toilet Day, 19 november.

Aktivitetsdagen är en del av en större global Amnestykampanj; Fattigdom - en rättighetsfråga (Demand Dignity) som syftar till att stoppa människorättskränkningar som leder till och håller kvar människor i fattigdom.

Läs mer här om aktiviteterna runt om i Sverige http://korta.nu/slum16okt

Bakgrund

Världens slumbefolkning växer alarmerande snabbt och idag lever över en miljard människor i slum. Det finns idag över 200 000 slumområden runt om i världen som är hem för över en miljard människor. Enligt vissa beräkningar kommer så många som två miljarder människor att leva i slum år 2030.

Människor i slum förnekas sina rättigheter och saknar ofta resurser och tillgångar. De diskrimineras och nekas rutinmässigt tillgång till rättvisa. Människor som lever i slum får nästan aldrig komma till tals i processer och beslut som påverkar deras liv.

--
Elisabeth Löfgren
pressekreterare

Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
mailto:elisabeth.lofgren@amnesty.se

 

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916