Gå direkt till innehåll
2017.  Urfolket Sengwer från Embobut-skogen i Kenya tvingas bort från sina hem. © Elias Kimayo
2017. Urfolket Sengwer från Embobut-skogen i Kenya tvingas bort från sina hem. © Elias Kimayo

Pressmeddelande -

Kenya: Urfolket Sengwer utsätts för tvångsvräkningar och fråntas sin traditionella mark

Urfolket Sengwer från Embobutskogen i Kenya tvingas bort från sina hem och fråntas mark som ett resultat av den kenyanska regeringens grovt felaktiga, olagliga och våldsamma metoder, konstaterar Amnesty International i en rapport.

Rapporten Families Torn Apart: Forced Evictions of Indigenous People in Embobut Forest, Kenya, redogör för hur den kenyanska regeringens beslut från 2013 att vräka och omlokalisera alla som bor i Embobutskogen - i syfte att minska avverkningen av skog - har verkställts.

- Sengwer-folket blev aldrig konsulterat eller fick möjlighet att ge sitt fria och informerade förhandssamtycke före tvångsförflyttningen. Det här är en uppenbar kränkning av kenyansk och internationell rätt, säger Amnesty Kenyas chef, Irungu Houghton.

Rapporten visar att ett utbrett, ibland även dödligt, våld har använts mot Sengwer-folket och den lyfter fram allvarliga brister i beslutsprocessen som ledde fram till tvångsvräkningarna.

Bakgrund
Sengwer-folket är ett urfolk som har en kulturell och andlig tillhörighet till Embobutskogen. Deras rätt till sin mark är skyddad enligt den kenyanska konstitutionen vilket definierar “förfäders marker och land som traditionellt upptas av jägare/samlare” som så kallat folkgruppsland (community lands). Sengwer-folkets rätt till sin mark skyddas också av internationell urfolksrätt.

Embobutskogen ligger i regionen Elgeyo Marakwet och omfattar cirka 22 000 hektar. År 1954 registrerades den som en offentligt skyddad skog och är en del av Cherangany Hills-komplexet - ett vattenupptagningsområde för stora delar av Kenya.

Sedan 2009 har Kenya Forest Service (KFS) utsatt Sengwer-folket för våld i försöken att tvångsvräka dem från Embobutskogen, med motiveringen att deras närvaro där hotar den skyddade skogen. Detta trots att det är visat att urfolk som bebott sina traditionella marker länge bidrar till att dessa bevaras, snarare än förstörs. Den illegala skogsavverkningen i Embobutskogen kan i hög grad tillskrivas KFS, snarare än Sengwer-folket. Trots ett domstolsbeslut som förbjöd tvångsvräkningarna tände skogsvakter och polis eld på 1500 bostäder i januari 2014. Den 16 januari 2018 sköts en man ihjäl och en annan skadades allvarligt av beväpnade KFS-vakter under en tvångsvräkning. Sedan den 29 december 2017 har över 300 hus bränts ner.

Rapporten finns bifogad som pdf.

Länk till hela pressreleasen på engelska: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/05/kenya-sengwer-evictions-from-embobut-forest-flawed-and-illegal/

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Relaterat innehåll