Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

KINA: Uigurer dömda till döden i orättvis rättegång

Sommarens oroligheter i Xinjiang, där hundratals uigurer ska ha dödats av polisens övervåld, hotar att blossa upp igen när sex uigurer nu dömts till döden.

Enligt den kinesiska nyhetsbyrån, Xiinhua, ska domstolen i Ürümqi den 12 oktober ha dömt sex personer till döden och en sjunde person till livstids fängelse. Att döma av namnen tillhör samtliga dömda den etniska minoriteten uigurerna.

Personerna har dömts med hänvisning till påstådda brott som ska ha begåtts den 5 juli i år. Brotten ska ha inkluderat mord, mordbrand och andra former av våld och skadegörelse. Den 5 juli slog polisstyrkor ned protester, framförallt från uigurstudenter. Protesterna hade börjat fredlig men blev våldsamma i och med polisens ingripande.

Själva rättegångsprocessen kan kraftigt ifrågasättas, liksom hur man hanterat oroligheterna och våldet i Ürümqi. Orättvisa rättegångar tillhör

vardagen i Kina. Svarande i brottsmål tillåts ofta inte att välja sin egen advokat, eller så nekas de att få träffa advokaten. Det är inte ovanligt att de stämplas som skyldiga innan rättegången ens har börjat. Tortyr används för att tvinga fram "bekännelser" som sedan används som bevis i domstolen.

I samband med protesterna i Ürümqi, inleddes en informationsblockad mot den autonoma uigurregionen Xinjiang (XUAR). Blockaden, som fortfarande pågår, gör det det oerhört svårt för regionen att förmedla sig med omvärlden genom såväl telefonsamtal som e-mail och sms. Den som sprider "känslig" information utanför området, framförallt till nyhetsorgan i
andra länder eller människorättsorganisationer, riskerar allvarliga repressalier.

Även om Xiinhua inte offentliggör vilken nationalitet de dömda personerna har, avslöjar namnen att alla sju är uigurer. Detta ger anledning att ifrågasätta hur regeringens hanterat oroligheterna i Ürümqi. Ögonvittnesskildringar, som kommit Amnesty till del, beskriver övervåld från den kinesiska polisens sida. Hundratals uigurer rapporteras döda och skadade av polisens skottlossning och andra kraftågärder. Den 7 juli ska
också ett stort antal hankineser ha gått ut och attackerat och dödat uigurer, enligt ögonvittnen. Att regeringen bara har åtalat uigurer reser allvarliga frågetecken kring hur rättvis processen är och hotar att spä på den förbrittring bland uigurerna som konflikten bottnar i.

Emma Lundström
Amnesty Press och media

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.