Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

KUBA: Alla samvetsfångar måste friges

Amnesty uppmanar Kuba att frige samtliga samvetsfångar efter beskedet att 52 fångar ska släppas.

Fem av de 52 fångarna ska friges de närmaste dagarna och de andra inom tre till fyra månader uppgav representanter för katolska kyrkan under gårdagen. Namnen på de fem fångarna som släpps först är ännu inte offentligt.

- Vi välkomnar beslutet att frige fångarna men det finns inga skäl till att inte samtliga 53 samvetsfångar ska kunna bli fria omedelbart, säger Susan Lee på Amnesty Internationals Amerikaavdelning.

- De har suttit fängslade sedan 2003 för att de fredligt har använt sin rätt till yttrandefrihet och bör släppas på en gång.

En av samvetsfångarna som inte finns på listan är juristen Rolando Jiménez Posanda, som avsitter ett tolvårigt fängelsestraff för att ha ”stört ordningen och avslöjat hemligheter om säkerhetspolisen”. Han greps i samband med att han deltog i en fredlig demonstration som anordnats i sympati med landets politiska fångar. Amnesty kräver att även han ska friges.

Det är inte klart om de frigivna fångarna ska få möjlighet att stanna på Kuba efter frisläppandet. De har givits fristad i Spanien har bekräftats av den spanske utrikesministern, Miguel Angel Moratinos.

- Att tvinga dem lämna landet är ytterligare ett angrepp på yttrande- och rörelsefriheten på Kuba, säger Susan Lee.

De 52 samvetsfångarna greps under ”den svarta våren” i mars 2003 när 75 dissidenter fängslades. Av dessa har 23 frigivits.

Amnesty räknar dem som samvetsfångar eftersom de inte använt våld och fängslats enligt Kubas lagstiftning som förbjuder politisk opposition.

Uppgörelsen kommer efter journalisten Guillermo Farinas nära fyra månader långa hungerstrejk, som kräver att de samvetsfångarna som är svårt sjuka ska friges. Samvetsfången Orlando Zapata Tamayo dog efter att ha hungerstrejkat elva veckor den 22 februari i år.

Amnesty har vid upprepade tillfällen krävt att samtliga samvetsfångar omedelbart och ovillkorligen ska friges.

Alla övriga politiska fångar måste ges omedelbara och rättvisa rättegångar.

- Kuba måste också upphöra med alla trakasserier och hot mot oberoende journalister, människorättsaktivister och dissidenter. Vag lagstiftning som används godtycklig för att olagligen begränsa yttrandefriheten och kväva oppositionen på Kuba måste upphävas eller revideras, säger Susan Lee.

Läs Amnestys senaste rapport om yttrandefriheten på Kuba:http://www2.amnesty.se/hem.nsf/allaperlandnet19/C59395DDE10E3ADEC1257751002DE309

--
Solveig Hauser
Vik. pressekreterare

Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
mailto:elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916