Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

KUBA: Samvetsfångar frigivna

Amnesty uppmanar de kubanska myndigheterna att inte tvinga tidigare samvetsfångar i landsflykt. Detta efter att de sista två - av en grupp på 75 aktivister som greps i mars 2003 - frigavs under gårdagen.

José Ferrer och Félix Navarro hade båda dömts till 25 års fängelse. Anledningen till att de nu får lämna fängelset är den uppgörelse som ingicks mellan den romersk-katolska kyrkan och Kubas president Raúl Castro i juli förra året. Enligt uppgörelsen skulle 52 fångar friges. Några av de frigivna avtjänar återstoden av sitt straff utanför fängelsemurarna på Kuba, medan andra tvingats till landsflykt i Spanien.

- Det är ett steg i rätt riktning för de mänskliga rättigheterna på Kuba att alla samvetsfångar från massgripandena i mars 2003 nu har frigetts, liksom den person som greps i december förra året. Speciellt som de aldrig borde satts i fängelse överhuvudtaget, säger Gerardo Ducos, Kubaexpert på Amnesty.

De 75 aktivisterna greps för sitt fredliga utövande av yttrandefriheten omkring den 18 mars 2003 i en massiv insats mot motståndsrörelsen på Kuba. Enligt anklagelserna ska aktivisterna ha mottagit bidrag och material från frivilligorganisationer, finansierade av USA:s regering; därför åtalades de flesta för brott som inbegrep "gärningar mot statens oberoende". Straffen fastslogs efter snabba, orättvisa rättegångar till mellan sex och 28 år i fängelse.

Samvetsfången Néstor Rodriguez Lobainas, som greps den 9 december 2010, har ännu inte fått sitt fall prövat i domstol. Han ska friges de närmaste dagarna på villkoret att han lämnar Kuba.

- Nu är det viktigt att de kubanska myndigheterna inte tvingar aktivisterna i landsflykt, som ett motkrav på frigivandet, och att de säkerställer alla människorättsaktivisters fulla rätt att arbeta utan rädsla för hot, trakasserier, ytterligare gripanden eller orättvisa rättegångar i sitt eget land, säger Gerardo Ducos.

Kaj Ranén, Amnesty Press och media

Elisabeth Löfgren
pressekreterare

Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
mailto:elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916