Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kuba: Släpp alla samvetsfångar och reformera repressiv lagstiftning

Amnesty kräver idag att Kuba avskaffar all lagstiftning som kränker kubaners yttrandefrihet, mötesfrihet och organisationsfrihet, och att alla oppositionella som sitter fängslade på grund av sina åsikter omedelbart friges.

Amnesty uppmanar också president Raúl Castro att tillåta en oberoende utredning av människorättssituationen i landet, genom att bjuda in FN och andra internationella organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter.

Den 18 mars uppmärksammas att det är sju år sedan 75 regimkritiker fängslades på Kuba i ett omfattande tillslag mot kritiska röster i mars 2003. 53 av dem hålls fortfarande inspärrade. Tidigare i år, den 22 februari, avled en av dessa fångar, Orlando Zapata Tamayo, efter en flera veckor lång hungerstrejk i protest mot förhållandena i fängelset.

Orlando Zapata Tamayo dömdes i maj 2004 till tre års fängelse för "bristande respekt", "störande av allmän ordning" samt "motstånd". Han har senare fått sitt straff förlängt vid flera tillfällen. Vid tiden för dödsfallet avtjänade han ett fängelsestraff på totalt 36 år.

- Kubas lagstiftning innebär oacceptabla inskränkningar av yttrandefriheten, mötesfriheten och organisationsfriheten, säger Kerrie Howard, biträdande chef för Amnestys Amerikaavdelning. Kuba är i akut behov av politiska och juridiska reformer för att leva upp till internationell standard.

- Att döma människor som fredligt använder sina rättigheter till långa fängelsedomar är inte bara en tragedi i de enskilda fallen, utan det förhindrar också möjligheten att gå vidare med andra viktiga reformer, som dialogen med USA om att häva embargot mot Kuba, fortsätter Kerrie Howard.

Det finns en rad lagar som är så vagt formulerade att de idag tolkas på ett sätt som allvarligt kränker grundläggande rättigheter.

Ett exempel är artikel 91 i Kubas brottsbalk, enligt vilken en person kan dömas till 20 års fängelse eller dödsstraff vid samarbete med en annan stat, med uppsåt att skada landets självständighet och territoriella integritet.

Lokala organisationer på Kuba har stora svårigheter att rapportera om kränkningar eftersom friheten är så starkt inskränkt, och internationella människorättsorganisationer, som Amnesty, är förbjuda att besöka landet.

Läs mer om Kubas repressiva lagstiftning (Cuba urged to revoke repressive laws and release prisoners of conscience)

Läs om Orlando Zapata Tamayo (pressnotis från svenska Amnesty 25 februari 2010)

Embargot stoppar livsnödvändig medicin (Amnestyrapport om USAs embargo 2 september 2009)

--
Solveig Hauser
Vik. pressekreterare

Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
mailto:elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.