Gå direkt till innehåll
	Hus i Qasr Bin Ghashir som förstörts av flygattacker utförda av GNA den 23 June 2019 ©Amnesty International
Hus i Qasr Bin Ghashir som förstörts av flygattacker utförda av GNA den 23 June 2019 ©Amnesty International

Pressmeddelande -

​Libyen: Civila drabbas när miliser slåss om Tripoli

  • 33 angrepp analyserade i den första detaljerade undersökningen på båda sidor av frontlinjen
  • Över 100 civila dödade och skadade, och 100 000 på flykt
  • Förenade arabemiraten, Turkiet och andra länder bryter mot FN:s vapenembargo vilket banar väg för potentiella krigsbrott

Krigförande parter i det pågående slaget om Tripoli har dödat och skadat över hundra civila genom urskillningslösa attacker och genom att använda explosiva vapen i tätbefolkade stadsområden. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

I vad som är den den första fördjupade fältundersökning som gjorts i stridsområdet sedan striderna bröt ut den 4 april har Amnesty besökt 33 platser i och runt Tripoli som attackerats både från luften och av marktrupper. Rapporten visar på potentiella krigsbrott utförda av både den FN-stödda Government of National Accord (GNA) och den självutnämnda Libyan National Army (LNA), som har utkämpat strider i och runt staden.

- Vårt utredningsarbete på plats på bägge sidor om frontlinjen visar hur internationell rätt systematiskt har åsidosatts och hur detta har fått näring av den fortsatta vapenexporten till bägge sidor - vilket bryter mot FN:s vapenembargo, säger Donatella Rovera, senior krisrådgivare på Amnesty International.

- Mängder av civila har dödats och skadats när båda sidor använder allt från ostyrda raketer från Khadaffis tid till moderna drönarburna styrda missiler i attacker som kan utgöra krigsbrott, säger Brian Castner, senior krisrådgivare kring vapen och militära operationer vid Amnesty International.

Första undersökningen som gjorts om bägge sidor frontlinjen i Tripoli
Amnestys utredare var på plats i Libyen mellan 1-14 augusti och besökte båda sidorna av konflikten i och runt Tripoli, Tajoura, Ain Zara, Qasr Bin Ghashir och Tarhouna. De intervjuade 156 boende, bland dem överlevare, vittnen och släktingar till offer samt lokala befattningshavare, hälso- och sjukvårdspersonal och milismedlemmar.

Experter inom Amnesty som arbetar med fjärranalys, vapen och krigsmateriel, verifiering av bilder och videomaterial samt personer från  Digital Verification Corps gjorde tillsammans också en open-source utredning av många av attackerna.

Varken företrädare för GNA eller LNA har svarat på de frågor som Amnesty har skickat till dem om deras attacker.

Civila hamnar mitt i korselden
Enligt statistik från FN har striderna de senaste sex månaderna dödat och skadat över 100 civila, bland dem dussintals migranter och flyktingar i förvar, och har fördrivit över 100 000 människor. Flygattacker, artilleribeskjutning och spärreld har träffat civila hem och annan viktig infrastruktur - som fältsjukhus, en skola och ett flyktingförvar - och har också tvingat flygplatsen Mitiga, som är Tripolis enda internationella förbindelse, att stänga.

En del av attackerna som Amnesty har dokumenterat har antingen varit urskillningslösa eller oproportionerliga - vilket innebär att de har brutit mot grundläggande principer när det gäller internationell humanitär rätt och kan utgöra krigsbrott. I andra fall har närvaron av stridande personer vid, eller nära, civila bostäder och medicinska förrättningar utsatt de civila där för fara.

Barn som lekt utanför sina hem, sörjande vid en begravning och människor som ägnat sig åt sina vardagssysslor hör till dem som dödats eller skadats.

Brott mot FN:s vapenembargo
Trots att FN har ett omfattande vapenembargo mot Libyen sedan 2011 har både Förenade arabemiraten och Turkiet försett både LNA och GNA med vapen via olagliga vapenöverföringar och gett dem direkt militärt stöd.

- Det internationella samfundet måste upprätthålla FN:s vapenembargo som Turkiet, Förenade arabemiraten, Jordanien och andra länder så uppenbart har brutit mot, säger Brian Castner.

- Alla sidor måste ta omedelbara och konkreta steg för att skydda civila i enlighet med krigets lagar och dessutom undersöka hur deras styrkor har agerat. En undersökningskommission behöver inrättas för att påbörja arbetet med ansvarsutkrävande och gottgörelse för offren och deras familjer. Medlemmar i FN:s råd för mänskliga rättigheter borde arbeta tillsammans för att snabbt etablera en sådan mekanism så att den dels kan avgöra var ansvaret för människorättskränkningar ligger och dels bevara bevis för begångna brott, säger Donatella Rovera.

Rapporten finns bifogad som pdf.
Hela pressreleasen på engelska finns att läsa på amnesty.org

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll