Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mänskliga rättigheter i Afghanistan raseras snabbt av talibanerna

De framsteg som gjorts de senaste tjugo åren i Afghanistan raseras nu i rask takt av talibanerna. Det konstaterar Amnesty International, International Federation for Human Rights (FIDH) och World Organisation Against Torture (OMCT) i en ny rapport som publiceras i dag. I rapporten dokumenteras talibanernas omfattande attack mot de mänskliga rättigheterna sedan de tog över makten i Kabul för drygt fem veckor sedan.

Slutsatserna i rapporten “Afghanistan’s fall into the hands of the Taliban” står i skarp kontrast mot talibanernas upprepade uttalanden om att de kommer att respektera afghanernas rättigheter. I rapporten listas en mängd kränkningar av de mänskliga rättigheterna, bland annat avsiktligt dödande av civila och soldater som har överlämnat sig och blockad av förnödenheter som sänts till Panjshirdalen. Detta utgör ett brott mot internationell rätt. Talibanerna har också återinfört restriktioner för kvinnor, yttrandefrihet och civilsamhället.

— På de fem veckor som har gått sedan talibanerna tog kontrollen över Afghanistan har de tydligt visat att de inte tar allvarligt på att skydda eller respektera de mänskliga rättigheterna. Vi har redan sett en kraftig ökning av människorättskränkningar, från vedergällningsattacker och begränsning av kvinnors rättigheter, till begränsningar av demonstrationer, media och civilsamhället. I det klimat av rädsla som råder, med brist på mobiltäckning i många områden och nedstängningar av internet som talibanerna ansvarar för, är det vi kunnat se och dra slutsatser av bara en ögonblicksbild av vad som händer i Afghanistan. FN:s människorättsråd måste nu etablera en robust, oberoende mekanism med mandat att dokumentera, samla in och bevara bevis på pågående brott mot internationell rätt och andra allvarliga människorättskränkningar över hela Afghanistan, säger Dinushika Dissanayake, tillförordnad chef för södra Asien på Amnesty International.

Människorättsförsvarare lever i rädsla
Attacker mot människorättsförsvarare har rapporterats om så gott som dagligen sedan den 15 augusti. Talibanerna går dörr till dörr och letar efter människorättsförsvarare, och många av dem har därför gömt sig.

Våra utredare har pratat med Mahmud*, en afghansk människorättsförsvarare som lyckats lämna landet. Han beskriver hur han, samma dag som talibanerna gick in i Kabul, fick ett samtal om att lämna över hans organisations fordon, utrustning och pengar. Den som ringde visste vad han hette och varnade honom om att han inte hade något annat val än att samarbeta.

De följande dagarna fick Mahmud ytterligare samtal och WhatsApp-meddelanden. De som hörde av sig bad om hans hemadress och ville träffas på bestämda platser. Två av hans kollegor inom organisationen har blivit misshandlade av talibanerna. En av hans medarbetare har delat bilder som verifierats av Amnesty International och en rättspatolog. Bilderna visar på vanligt förekommande “spömärken” efter att någon har blivit piskad på ryggen, och bleknade blåmärken på vänstra armen.

— Hotet mot människorättsförsvarare som är kvar i Afghanistan är verkligt. De attackeras på alla fronter eftersom talibanerna uppfattar dem som fiender. Deras kontor och deras hem har utsatts för razzior. Deras kollegor har misshandlats. De tvingas gömma sig. De lever under ett konstant hot om att bli gripna, torterade eller ännu värre. De som har lyckats lämna landet är nu strandsatta i militärläger eller i grannländer, och vet inte var de ska ta vägen eller hur de ska kunna starta om sina liv — liv som slagits i tusen bitar över en natt, säger Delphine Reculeau, programchef för mänskliga rättigheter på World Organisation Against Torture (OMCT).

— Det internationella samfundet måste stå fast vid sina moraliska och politiska åtaganden och inte svika de människor som har ägnat sina liv åt att försvara mänskliga rättigheter, jämställdhet, rättsstaten som princip och demokratisk frihet i sitt land. De måste skyddas till varje pris, säger Delphine Reculeau. 

Journalister blir förföljda

Amnesty har pratat med två kvinnliga journalister i Kabul som berättar om de hot som de utsatts för efter talibanernas maktövertagande. En av dem, Ayesha*, har nu flytt från Kabul efter att hennes arbetsgivare varnat henne för att hennes liv var i fara. Hon berättar att talibanerna har besökt hennes familj, och hotat dem efter att familjen sagt att hon inte var hemma.

Aadila* beskriver de två första veckorna av talibanstyre som en tid av rädsla och osäkerhet. Hon bestämde sig initialt för att stanna i Afghanistan och fortsätta jobba. Men en kväll kom talibanerna hem till hennes bostad och frågade efter henne. På hennes släktingars insisterande bestämde hon sig för att lämna landet kort därefter.

Den manliga journalisten Abdul* berättar att redaktörer, journalister och andra mediearbetare fick instruktioner från talibanerna om att de bara skulle få arbeta enligt sharia-lag och islamiska bestämmelser.

— Jag har inte gått till jobbet sedan regeringen föll. Talibanerna kom hem till mig flera gånger, men jag gömde mig. Ända sedan regeringens kollaps har vårt kontor varit stängt, säger Abdul.

Situationen för kvinnor och rätten till fredliga protester

På grund av den rädsla som råder efter talibanernas maktövertagande är det nu många kvinnor i Afghanistan som bär burka, undviker att lämna hemmet utan manligt sällskap och undviker flera andra aktiviteter för att undgå våld och repressalier. Men trots de otaliga hoten mot kvinnors rättigheter har kvinnor över hela landet gått ut och protesterat.

Några fredliga demonstrationer har fått äga rum, men många av dem har brutalt slagits ner av talibanerna. Den 4 september samlades ungefär 100 kvinnor i en demonstration i Kabul. Demonstrationen skingrades av talibanernas specialstyrkor, som sköt skott i luften och enligt rapporter även sköt tårgas mot demonstranterna.

Människorättsförsvararen Nazir* berättade för Amnesty hur hans manliga vän Parwiz* blev svårt misshandlad av talibanerna efter att han varit med på en kvinnorättsdemonstration den 8 september.

— Parwiz greps vid kvinnorättsdemonstrationen den 8 september. Han utsattes för tortyr och man bröt hans arm. När talibanerna släppte honom hade han fått nya kläder eftersom kläderna han hade haft på sig hade blivit nedfläckade med hans blod, säger Nazir.

Den 8 september utfärdade inrikesministeriet ett förbud mot alla demonstrationer och folksamlingar i hela Afghanistan. Detta tills “en ny demonstrationspolicy har fastställts” av talibanerna.

— Det internationella samfundet får inte blunda för de kränkningar som begås av talibanerna. Genom att vidta konkreta åtgärder vid FN:s människorättsråd sänder man både ett budskap om att straffrihet inte kommer att tolereras samtidigt som man förhindrar människorättskränkningar i en större skala. Detta bör gå hand i hand med stödet för den pågående utredningen vid Internationella brottsdomstolen (ICC) för att på så vis säkra ett ansvarstagande för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser som begås av alla parter, säger Juliette Rousselot, FIDH:s programchef för södra Asien.

*För att skydda människors identitet har samtliga namn bytts ut till alias.

Rapporten finns bifogad som PDF.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll