Gå direkt till innehåll
​Malaysia: Hundratals kritiker anklagade för uppvigling

Pressmeddelande -

​Malaysia: Hundratals kritiker anklagade för uppvigling

I två års tid har Malaysia använt sig av en så kallad "lag mot uppvigling" för att tysta, trakassera och låsa in hundratals kritiker, konstaterar Amnesty International i en rapport.

Critical Repression: Freedom of expression under attack in Malaysia visar hur användandet av lagen har gett myndigheterna stora möjligheter att inrikta sig på personer som de anser är "emot" dem, och att det här har skjutit i höjden sedan koalitionen Barisan Nasional vann valet 2013.

Det har varit runt 170 uppviglingsfall under den här perioden.

Bara under 2015 har 91 personer gripits, åtalats eller utretts för uppvigling - nästan fem gånger så många som under de 50 år som lagen funnits. De som råkat ut för lagen är bland andra människorättsaktivister, journalister, advokater och oppositionspolitiker.

- Uppviglingslagen har ingen plats i ett modernt samhälle som ska respektera mänskliga rättigheter. Siffrorna talar för sig själva, de senaste årens ökning av uppviglingsfall belyser det snabbt minskande utrymmet för yttrandefriheten. Att säga vad du tycker i Malaysia har blivit alltmer farligt, säger Josef Benedict, kampanjansvarig vid Amnesty International Sydostasien.

Rapporten från Amnesty kommer några dagar innan serietecknaren Zunar ska ställas inför rätta för en serie tweets han skrivit, något han riskerar ett lång fängelsestraff för.

Amnesty International uppmanar Malaysia att genast upphäva uppviglingslagen och att ogiltigförklara domarna mot de personer som dömts bara för att de fredligt använt sin rätt till yttrandefrihet, och se till att de släpps omedelbart och villkorslöst.

Bakgrund:

"The Sedition Act", uppviglingslagen, är en rest från kolonialtiden och som introducerades under det brittiska styret av Malaysia år 1948 för att bekämpa självständighetsrörelsen. Den som anses skyldig till brottet kan dömas till tre års fängelse eller höga böter (1300 US dollar), eller båda delarna, för sitt första brott. De som döms för ett påföljande brott kan dömas till upp till fem års fängelse.

Läs mer i det engelska pressmeddelandet här:

Läs mer om Zunar här:

Bildtext:

Bilden visar satirtecknaren Zulkiflee Anwar Ulhaque, också känd som Zunar. Han håller upp sin bok Sapuman, Man of Steel. Myndigheterna i Malaysia har förbjudet sju av hans böcker och gör ständiga räder mot hans kontor.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll