Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mauretanien: Ökat förtryck mot människorättsförsvarare som står upp mot diskriminering och slaveri

- Regeringen fortsätter att förneka att slaveri existerar trots att tusentals människor är fortsatt förslavade
- Aktivister fängslas och utsätts för tortyr enbart för att de fördömer exploatering
- Flera anti-diskrimineringsgrupper fortsätter att vara förbjudna

Mauretanska människorättsförsvarare som öppet står upp mot slaveri och diskriminering i landet har utsatts för godtyckliga gripanden och tortyr, fängslats på avlägsna platser, samt att myndigheter systematiskt förbjuder deras sammankomster, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten “A sword hanging over our heads”: The repression of activists speaking out against discrimination and slavery in Mauritania beskriver hur individer och organisationer som öppet vågar fördöma slaveri och diskriminering utsätts för ett ökat förtryck, samt hur regeringen förnekar problemen.

- Trots att slaveriet avskaffades för nästan 40 år sedan, fortsätter de mauretanska myndigheterna både att tolerera att det finns, och förtrycka de som vågar tala om det, säger Alioune Tine, Amnestys regionchef för Väst- och Centralafrika.

- Risken för oroligheter är stor med tanke på de kommande valen i år och nästa år, om inte alla röster, även de kritiska, respekteras. Myndigheterna måste sluta angripa människorättsförsvarare och vidta konkreta åtgärder för att få ett slut på slaveriet och diskrimineringen, säger Alioune Tine.

Rapporten tar upp de taktiker som används av myndigheterna för att tysta människorättsförsvarare och aktivister, däribland förbud mot fredliga demonstrationer, användandet av överdrivet våld mot demonstranter, förbud av aktivistgrupper samt att de blandar sig i aktivistgruppernas aktiviteter.

Det är inte bara demonstrationer som förbjuds utan även organisationer som bekämpar slaveri och diskriminering. Rapporten dokumenterar hur 43 organisationer/grupper aldrig har fått tillstånd att utföra sitt arbete, trots upprepade förfrågningar.

Sedan 2014 har Amnesty dokumenterat 168 fall av människorättsförsvarare som har blivit godtyckligt gripna, där minst 17 av dem också har utsatts för tortyr och andra former av övergrepp.

Under 2016 har internationella anti-slaveri grupper uppskattat att antalet människor som lever under slavförhållanden i Mauretanien kan vara så många som 43 000, vilket motsvarar ungefär 1 procent av befolkningen.

Läs hela det engelska pressmeddelandet här: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/03/mauritania-growing-repression-of-human-rights-defenders-who-denounce-discrimination-and-slavery/

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Relaterat innehåll