Gå direkt till innehåll
​Mongoliet avskaffar dödsstraffet

Pressmeddelande -

​Mongoliet avskaffar dödsstraffet

Torsdagen den 3 december antog Mongoliets parlament en ny strafflag som avskaffar dödsstraffet för alla brott. Lagen kommer att träda i kraft från och med september 2016 och innebär att det nu är 102 länder som avskaffat dödsstraffet.

-Mongoliets historiska beslut att avskaffa dödsstraffet är en stor seger för mänskliga rättigheter. Över hela världen börjar dödsstraffet alltmer bli något som tillhör det förgångna, säger Roseann Rife, chef för Amnesty Internationals Östasienavdelning.

Tre länder - Fiji, Madagaskar och Surinam har avskaffat dödsstraffet i år.

Den senaste avrättningen i Mongoliet ägde rum 2008 och sedan dess har landet tagit flera steg mot det historiska beslutet om ett avskaffande.

- Mongoliet har statuerat ett exempel som vi hoppas sprider sig över Asien, säger Roseann Rife.

Tidigare i år återupptog Indonesien sitt praktiserande av dödsstraff trots kritik från omvärlden. I östasien har Kina, Japan, Nordkorea och Taiwan alla utfört avrättningar under 2015. Det tre länder som avrättat flest i år globalt är Kina, Iran och Pakistan.

Amnesty International har arbetat för ett totalt avskaffande av dödsstraff sedan 1977, då Amnesty International anordnade en stor internationell konferens om dödsstraffet i Stockholm. Då var det bara 16 länder som hade avskaffat dödsstraffet, idag är det alltså 102 länder som helt avskaffat det i sin lagstiftning. Ytterligare sex länder har avskaffat i fredstid och 33 länder anses ha avskaffat det "i praktiken" genom att de inte har verkställt några avrättningar under lång tid.

Läs det engelska pressmeddelandet här

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll