Gå direkt till innehåll
Elever i delstaten Borno, Nigeria. Enligt UNICEF är det bara 25 procent av barnen i delstaten Borno som går i skolan. © Mohammed Abdulsamad / The Walking Paradox
Elever i delstaten Borno, Nigeria. Enligt UNICEF är det bara 25 procent av barnen i delstaten Borno som går i skolan. © Mohammed Abdulsamad / The Walking Paradox

Pressmeddelande -

Nigeria - barnen i nordöstra delen av landet extremt utsatta

I nordöstra Nigeria har Boko Haram rövat bort tusentals barn. De har blivit soldater eller “fruar”. Samtidigt håller Nigerias militär barn i långvariga och olagliga förvar, och utsätter dem för tortyr. EU och andra aktörer finansierar ett bristfälligt “rehabiliteringsprogram”. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som släpps i dag.

Nigeria måste omedelbart se till att barnen i nordöstra Nigeria - en region som blivit helt förstörd efter åratal av övergrepp utförda av Boko Haram och av militären - får skydd och den utbildning de har rätt till. Annars riskerar en hel generation av barn att gå förlorad. Det varnar Amnesty International för i den nya rapporten ‘We dried our tears’: Addressing the toll on children of Northeast Nigeria’s conflict.

Rapporten går igenom hur den nigerianska militären har förvärrat lidandet för barn från delstaterna Borno och Adamawa. Barnen har redan blivit utsatta för krigsbrott och brott mot mänskligheten när de varit i händerna på Boko Haram, och därefter blir de utsatta av militären som sätter dem i olagliga förvar och dessutom utsätter dem för tortyr.

Rapporten tar också upp hur flera internationella givare, däribland EU, har finansierat ett rehabiliteringsprogram (Operation Safe Corridor) som ska återanpassa soldater som lämnat Boko Haram, men som till en stor del består av att barn och vuxna sätts i förvar olagligt.

—Det senaste decenniet av bitter konflikt mellan Nigerias militär och Boko Haram har utgjort en attack på själva barndomen i nordöstra Nigeria. De nigerianska myndigheterna riskerar att skapa en förlorad generation om de inte genast tar tag i hur kriget har riktat in sig på och traumatiserat tusentals barn, säger Joanne Mariner, tf chef för Amnesty Internationals Crisis Response Team.

—Bland flera andra vidriga övergrepp har Boko Haram upprepade gånger attackerat skolor, och rövat bort ett stort antal barn för att bli soldater eller “fruar”. Den nigerianska militärens behandling av de som lyckas fly sådan brutalitet har också varit fruktansvärd. Från olagliga massförvar under inhumana villkor, till misshandel, tortyr och tillåtande av sexuella övergrepp från vuxna interner. Det övergår allt förstånd att barn på det här sättet kan bli så utsatta av samma myndigheter som egentligen ska skydda dem.

Rapporten bygger på över 230 intervjuer gjorda med kvinnor, män och barn som påverkats av konflikten. Intervjuerna ägde rum mellan november 2019 och april 2020. Av de som intervjuades var 119 barn (under 18 år) när de utsattes för allvarliga övergrepp från Boko Haram, den nigerianska militären eller bägge parter, och bland dessa ingår 48 som var barn när de sattes i militärt förvar som sedan varade i månader eller år.

Rapporten finns bifogad som pdf. Hela det engelska pressmeddelandet finns att läsa här:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll