Gå direkt till innehåll
​Nigeria: Militär mörkläggning av massavrättningar avslöjad

Pressmeddelande -

​Nigeria: Militär mörkläggning av massavrättningar avslöjad

Massavrättningar av hundratals män, kvinnor och barn utförda av soldater i Zaria och försöken att dölja det visar på ett totalt förakt för både människoliv och för ansvarsutkrävande, det säger Amnesty International sedan organisationen publicerar bevis, från research gjord på plats, som avslöjar hur nigeriansk militär har bränt människor levande, förstört byggnader och dumpat människors kroppar i massgravar.

Rapporten,  Unearthing the truth: Unlawful killings and mass cover-up in Zaria, innehåller chockerande vittnesmål om storskaligt rättsstridigt dödande utfört av den nigerianska militären och avslöjar grova försök från myndigheterna att förstöra och dölja bevis.

- Gatorna kantades av lik och kroppar staplades utanför bårhus. En del av de skadade brändes levande. Vår research, som baserar sig på vittnesmål och analyser av satellitbilder, har lokaliserat en möjlig massgrav. Det är nu hög tid för militären att tala klarspråk och erkänna var de i hemlighet begravt hundratals kroppar, säger Netsanet Belay, chef Amnesty Internationals utredningsavdelning för Afrika.

Över 350 människor tros ha blivit massavrättade av militären mellan den 12 och 14 december 2015, efter en konfrontation mellan medlemmar av IMN, the Islamic Movement of Nigeria, och soldater i Zaria, i staten Kaduna i Nigeria. Anhängare av IMN, en del beväpnade med batonger, knivar och machetes, hade vägrat att utrymma vägen nära sitt högkvarter inför att en militärkonvoj skulle passera. Armén har hävdat att IMN-anhängarna attackerade konvojen i ett försök att mörda arméchefen, IMN-medlemmar förnekar detta.

Efter den första sammanstötningen omringade militären andra ställen där IMN-anhängare hade samlats, särskilt det inhägnade området (residential compound) där IMN-ledaren Ibrahim Al-Zakzaky bodde. En del människor dödades på grund av urskiljningslös eldgivning, andra verkar ha dödats med avsikt.

All tillgänglig information pekar på att dödandet var en konsekvens av överdrivet och onödigt användande av våld.

Barn som avrättades - skadade som bränts till döds

Zainab, en 16-årig skolflicka berättade för Amnesty: "Vi hade på oss våra skoluniformer. Min vän Nusaiba Abdullahi sköts i huvudet. Vi tog henne till ett hus där hon skulle kunna få hjälp, men innan vi kom fram hade hon dött."

Den 13 december attackerades två byggnader i Ibrahim Al-Zakzakys bostadsområde, varav en användes som provisoriskt sjukhus och bårhus. 

Alyyu, en 22-årig student berättade för Amnesty att han blev skjuten i bröstet utanför området och togs innanför för att bli behandlad: "Det fanns många skadade personer i flera rum. Det var döda kroppar i ett rum och också på gården. Vid 12-13-tiden på dagen ropade soldaterna till oss att komma ut, men människor var för rädda för att göra det. Vi visste att de skulle döda oss. Soldater kastade in granater på området. Jag såg en soldat på muren som sköt in mot gården."

När soldaterna satte eld på byggnaden på eftermiddagen, lyckades en man vid namn Yusuf fly trots sina allvarliga skottskador: "De som var allvarligt skadade och inte kunde fly brändes levande", berättade han för Amnesty.

"Jag lyckades komma iväg från elden genom att jag kröp tills jag nådde ett hus i närheten där jag kunde gömma mig till nästa dag. Jag vet inte hur många skadade som brändes till döds. Tiotals och åter tiotals."

Bilder som tros vara tagna från mobiltelefoner som tillhör IMN-anhängare visar kroppar med skottsår och förkolnade kroppar som ligger kringströdda runt om i området.

Mörkläggning

Efter händelsen spärrade militären av området runt al-Zakzakys bostadsområde, högkvarteret och andra ställen. Kroppar hämtades, ställen revs, bråte togs bort, blod tvättades bort och kulor och patroner togs också bort från gatorna. Militären spärrade också av området runt sjukhusets bårhus under två dagar.

Ett vittne beskrev för Amnesty vad han såg utanför sjukhusets bårhus på kvällen den 14 december:

"Det var mörkt och på långt håll kunde jag se en stor hög, när jag kom närmare såg jag att det var en enorm hög av kroppar staplade på varandra. Jag har aldrig sett så många döda kroppar. Jag blev väldigt rädd och sprang min väg. Det var en fruktansvärd syn och jag kan inte få bort den ur huvudet."

Ett annat vittne har berättat för Amnesty hur han sett flera personer gräva i flera timmar vid platsen där massgraven misstänks ligga. Han har också sett lastbilar och militärfordon vid platsen.

Amnesty har identifierat och besökt platsen för en möjlig massgrav nära Mando. Satellitbilder av platsen som tagits den 2 november och den 24 december 2015 visar hur jorden har rörts runt på ett område av runt 1000 kvadratmeter. Satellitbilder visar också på hur byggnader och moskéer har förstörts helt.

- Fyra månader efter massakern har familjer till de försvunna fortfarande inte fått veta vad som hänt. En fullständig undersökning är försenad sedan länge. Kropparna måste undersökas, händelsen måste utredas oberoende och opartiskt och de ansvariga måste ställas inför rätta, säger Netsanet Belay.

Bakgrund

Den 25 april ska militären lägga fram bevis till den undersökningskommission som bildades av staten Kaduna i januari 2016. Den 11 april berättade en statstjänsteman från Kaduna för kommissionen att kropparna från 347 medlemmar av IMN hade samlats ihop från sjukhusets bårhus och från ett arméhögkvarter i Zaria och begravts i hemlighet i en massgrav nära Mando (utanför staden Kandua) på natten mellan den 14 och 15 december. IMN hävdar att ytterligare 350 personer som försvann under händelserna i Zaria fortfarande saknas.

Under fältarbetesresearch utförd i staten Kaduna och FCT (Federal Capital Territory) i februari 2016 har Amnesty International intervjuat 92 personer, bland dem offer och deras släktingar, ögonvittnen, advokater och medicinsk personal. Försök gjordes också att intervjua militären.

Läs mer i det engelska pressmeddelandet.

Bildtext: Bilden visar en trolig massgrav i Kaduna, Nigeria, i en satellitbild och i ett foto taget av en researcher hos Amnesty International.

©Digital Globe / Google Earth, foto: Amnesty International

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll