Gå direkt till innehåll
Nigeria: Minst 150 fredliga aktivister har dödats av militären

Pressmeddelande -

Nigeria: Minst 150 fredliga aktivister har dödats av militären

Nigerianska säkerhetsstyrkor som leds av militären har inlett skrämmande attacker, innehållande utomrättsliga avrättningar och våld, vilket har resulterat i att minst 150 fredliga Biafra-demonstranter har dödats i sydöstra delen av landet, visar en ny rapport från Amnesty International som publiceras idag.

Rapporten visar även hur militär utfört tortyr och misshandel på pro-Biafra aktivister. Vittnesmål och bilder vittnar om hur syra hällts över aktivisters kroppar och hur de blivit utsatta för bland annat piskrapp.

Analyser av 87 filmer, 122 fotografier och 146 ögonvittnesmål från demonstrationer och andra sammankomster mellan augusti 2015 och augusti 2016 visar hur militären skjutit skarpt utan varning, eller med lite varning, för att skingra folkmassor. Rapporten innehåller även bevis på utomrättsliga massavrättningar av säkerhetsstyrkorna, där minst 60 personer skjutits till döds inom loppet av två dagar i samband med evenemang för Biafra Rememberance Day.

- Detta dödliga våld mot pro-Biafra aktivister underblåser spänningarna i sydöstra Nigeria ytterligare. Den vårdslösa inställningen för att kontrollera folkmassor har orsakat minst 150 dödsfall och vi anar att den faktiska summan kan vara mycket högre, säger Makmid Kamara, tillförordnad chef för Amnesty Nigeria.

Det har sedan augusti 2015 förekommit protester, marscher och sammankomster av medlemmar och anhängare av IPOB (Indigenous People of Biafra) som kämpar för ett självständigt Biafra. Spänningarna ökade ytterligare efter gripandet av IPOBs ledare Nnambi Kanu den 14 oktober 2015. Han sitter fortfarande i förvar hos de nigerianska myndigheterna.

- Den nigerianska regeringens beslut att skicka militär på pro-Biafra evenemang tycks vara anledningen till våldet och övergreppen. Myndigheterna måste omedelbart inleda en opartisk utredning och ställa förövarna inför rätta, säger Makmid Kamara.

Läs mer i det engelska pressmeddelandet här.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916