Gå direkt till innehåll
Satellitbild från Gwange kyrkogård, Nigeria.
Satellitbild från Gwange kyrkogård, Nigeria.

Pressmeddelande -

Nigeria: Spädbarn och barn dör i militära förvar

  • 149 döda i Giwa barracks under 2016 - fler av dessa var barn
  • Sedan februari har elva barn under sex år dött
  • För närvarande är fler än 120 barn fängslade

Under fruktansvärda förhållanden i det ökända Giwa barracks häktet i Maidiguri, Nigeria, har hittills 149 personer dött under 2016, det avslöjar Amnesty International i en ny rapport. Elva av dessa var barn, varav fyra bebisar.

Bevis som samlats in genom intervjuer med före detta fångar och ögonvittnen, och som stärks av videos och foton, visar att många personer har dött av sjukdom, svält, uttorkning eller av skottsår. Rapporten "If you see it, you will cry”: Life and death in Giwa barracks, innehåller också satellitbilder som bekräftar vittnesmålen.

- Upptäckten att spädbarn och små barn har dött under fruktansvärda förhållanden i militära förvar är både upprörande och skrämmande. Vi har upprepade gånger slagit larm om den höga dödligheten när det gäller fångar i Giwa barracks och det här visar att häktet är direkt livsfarligt både för vuxna och barn, säger Netsanet Belay, chef för Amnesty Internationals utredningsavdelning för Afrika.

Amnesty International uppskattar att för närvarande hålls cirka 1200 personer fängslade i överfulla celler i Giwa barracks. Många av dessa har fängslats under massgripanden, ofta utan bevis. Väl inne i barackerna hålls personerna inspärrade utan tillgång till kontakt med omvärlden eller till att få en rättegång. Minst 120 av de gripna är barn.

- De militära förvaren i Giwa barracks bör stängas omedelbart och alla fångar ska släppas eller överföras till civila myndigheter. Personer som frigetts från häkten riskerar ofta att utsättas för ett socialt stigma. Regeringen måste snarast införa ett system för att garantera säkerheten och välbefinnandet för barn som friges från häkten.

Bakgrund:

Oron för förhållanden i Giwa barracks och andra militära fängelsen har ökat sedan 2013. I juni 2015 avslöjade Amnesty International i en rapport att 7000 fångar har dött i militära förvar i Nigeria sedan 2011. Orsakerna till dödsfallen var svält, törst, sjukdom, tortyr och brist på läkarvård. Rapporten visade att mer än 4700 kroppar fördes från Giwa barracks till bårhus under 2013.

I februari 2016 sa överbefälhavaren för militären att förhållandena i de militära förvaren var betydligt bättre än vad som dokumenterats i Amnestys rapport. Han uppgav att Giwa barracks och andra militära förvar i nordöstra Nigeria är “förvaringscentrum” för misstänka som snabbt ska kunna flyttas till fängelsen utanför regionen.

De överfyllda förvaren i Giwa barracks är ett resultat av ett system för godtyckliga massgripanden och fängslanden i delstaten Borno. När militären återtog städerna från Boko Harams kontroll 2015 flydde bybor från närliggande byar in till städerna. Personer, särskilt män och tonårspojkar, greps vid ankomsten till städer som Banki och Bama. Dessa gripanden framstår som helt godtyckliga, och är baserade på slumpmässig profilering gällande kön och ålder istället för bevis på brottslighet. Amnesty International dokumenterade 2016 tre fall av sådana godtyckliga massgripanden, som rörde flera hundra personer.

Läs mer i vårt engelska pressmeddelande här.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll