Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny global Amnestykampanj: SKRIV FÖR FRIHET!

Nu startar Amnestys globala brevskrivningsmaraton, "Skriv för frihet". Kampanjen uppmärksammas i 70 länder och i Sverige deltar drygt 80 Amnestygrupper på över 50 orter, från Skellefteå i norr till Malmö i syd. På gator och torg, på kaféer och kulturhus, i skolor och på universitet kommer Amnestygrupper att samla namn för att sätta press på regeringar om kränker mänskliga rättigheter,

De fem fall som lyfts upp i kampanjen är; Ales Bialiatski, ordförande i Viasna, ett människorättscenter i Vitryssland. Han sitter fängslad sedan augusti 2011, dömd till fyra och ett halvt års fängelse för sin kamp för mänskliga rättigheter. Chiou Ho-shun greps 1988 i Taiwan, anklagad för mord på två personer. Chiou torterades svårt och dömdes utan bevis till döden. En annan fånge har tagit på sig skulden med Chious dödsdom kvarstår. 

Maria Isabel Franco som 2001, 15 år gammal, bortfördes, våldtogs och mördades. Hennes mamma har sedan dotterns död fört en kamp mot myndigheterna i Guatemala för att fallet ska utredas, hon har själv mordhotats för sin kamp. Människorättsaktivisten Narges Mohammadi avtjänar ett sexårigt fängelsestraff för sin kamp för mänskliga rättigheter i Iran. I Sudan driver ungdomsrörelsen Girifna sin icke-våldskampanj för att uppmärksamma den sudanesiska regimens brott mot mänskliga rättigheter. Många av medlemmarna har fängslats, tortererats och utsatts för sexuellt våld i fängelset. 

Under december kommer det även att finnas en särskild digital vykortskampanj på Amnestys hemsida där personer uppmanas att skicka en hälsning till Ales Bialiatski i Vitryssland och Chiou Ho-shun i Taiwan. De har bägge bett om hälsningar för att "tapetsera" sina dystra cellväggar i fängelset. 

Läs mer om kampanjen på Amnestys hemsida och om de olika aktiviteterna 

För mer information, kontakta Amnestys pressekreterare, Elisabeth Löfgren, 08-729 02 20 eller mobil 070 433 09 16, epost: elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll