Gå direkt till innehåll
Ny ordförande i Svenska Amnesty

Pressmeddelande -

Ny ordförande i Svenska Amnesty

Efter tre dagar med behandling av motioner, en mängd seminarier om bland annat tortyr, sexuella och reproduktiva rättigheter, urfolks rättigheter och mänskliga rättigheter i Kina och Ryssland, avslutades Amnestys årsmöte på söndagseftermiddagen med val av ny ordförande.

Tora Törnquist valdes enhälligt att ersätta Sofia Halth, som varit sektionens ordförande i fyra år.

- Mitt engagemang i Amnesty började när jag var 15, sedan dess har jag varit aktiv på många olika nivåer, bland annat i ungdomsgrupp, arbetsgrupp, distriktsstyrelse, ungdomsrådet och valberedningen. De senaste fyra åren har jag varit medlem i sektionsstyrelsen, säger Tora Törnquist.

Tora Törnquist är 24 år, hon kommer ursprungligen från Göteborg och studerar juridik vid Lunds universitet. För närvarande läser hon en master i Human Rights Law på Raoul Wallenberg Institutet.

- De senaste åren har jag varit engagerad i utbildnings- och studenträttighetsfrågor genom studentkåren i Lund och 2012/13 var jag ordförande för Lunds Universitets Studentkårer, vilket bland annat innebar att jag satt i universitetsstyrelsen och i universitets ledningsgrupp.

- Jag brinner för gräsrotsengagemang och tycker att det är inspirerande att tillsammans med andra från hela världen arbeta för en bättre värld där mänskliga rättigheter respekteras


- Vi i Amnesty har stora utmaningar framför oss. Hur ska vi på ett relevant sätt kunna möta de grova människorättskränkningar vi ser runt om i världen? De väpnade konflikter och de humanitära kriser som dessa konflikter leder till när miljoner människor är på flykt undan krig och förföljelse.

- Amnesty måste utvecklas och vara en effektiv och flexibel organisation, samtidigt som vi håller fast vid identiteten som en oberoende gräsrotsrörelse.Vi ska också fortsätta vårt arbete för ett totalt avskaffande av dödsstraff, vi ska bekämpa tortyr och stå upp för alla människors lika värde.

För mer information eller intervju med Tora Törnquist, vänligen kontakta Amnestys pressekreterare, Elisabeth Löfgren, 070 433 09 16.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916