Gå direkt till innehåll
Öppet brev till statsministern och utrikesministern  - Ahmadreza Djalali riskerar att dö i fängelset

Pressmeddelande -

Öppet brev till statsministern och utrikesministern - Ahmadreza Djalali riskerar att dö i fängelset

Stockholm 24 mars 2021

Till statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Ann Linde

Karolinska Institutet, Kungl. Vetenskapsakademien och Amnesty International vill än en gång uppmärksamma er på den svenska medborgaren Ahmadreza Djalalis akuta situation. Ett liknande öppet brev med krav på åtgärder har också riktats till statsministrar och utrikesministrar i Italien och Belgien, länder där Ahmadreza Djalali också varit verksam.

Uttalandet från flera FN-experter som publicerades i förra veckan om hans hälsotillstånd visar att hans situation är ohållbar. Risken är stor att Ahmadreza Djalali kommer att dö i fängelset till följd av den tortyr han utsätts för och av brist på den sjukhusvård han är i akut behov av, men hittills har nekats.

Som ni vet har Ahmadreza Djalali varit fängslad i Iran i nästan fem år, dömd till döden i en fullständigt orättvis rättegång efter att en propagandafilm med hans framtvingade “bekännelse” visats på iransk TV.

Sedan 24 november förra året har han suttit isolerad i en liten cell, med det ständiga hotet om avrättning hängande över sig. Han ligger på en filt på golvet och en stark lampa lyser dag och natt för att göra det omöjligt att sova. Han har inte fått träffa sin advokat eller kontakta sin familj i Sverige sedan dess. Nyligen har han fått ta emot två korta familjebesök men det är allt. Hans fysiska och psykiska hälsa är nu så drastiskt försämrad att risken finns att han dör i cellen, innan själva dödsstraffet verkställs. Han kan enligt uppgift knappt äta, har svårt att uttrycka sig och hans puls är extremt låg.

Fler än 100 000 svenskar har sedan slutet av november skrivit under Amnestys krav på att han måste friges. Även FN, EU, människorättsorganisationer och den akademiska världen har vädjat om att Ahmadreza Djalali måste släppas ur fängelset. Hans hustru Vida Mehrannia har upprepade gånger uppmanat svenska och andra EU-länders beslutsfattare att vidta ytterligare åtgärder.

Vi uppmanar er att omgående vidta förnyade åtgärder med anledning av det akuta hälsoläget, och vår uppmaning är att samordna era ansträngningar med andra länder, inklusive Belgien och Italien, som engagerat sig djupt i Ahmadreza Djalalis fall på grund av hans anknytning till universitet i deras länder. Vi ber er även att skyndsamt söka stöd från andra länder som har erfarenhet av att arbeta till skydd och stöd för fängslade personer som har dubbelt medborgarskap.

Vi måste göra allt som står i vår makt för att rädda Ahmadreza Djalalis liv.

Vänliga hälsningar,
Anna Johansson
T.f. Generalsekreterare
Amnesty International i Sverige

Ole Petter Ottersen
Rektor
Karolinska Institutet

Göran K. Hansson
Ständig sekreterare
Kungl. Vetenskapsakademien

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll