Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

PAKISTAN: Garantera de gripna svenskarnas rättigheter

Amnesty anser att de svenska medborgarna, Mehdi Ghezali, Safia Benaouda och Munir Awad, som gripits i Pakistan, misstänkta för samröre med terroristnätverket al- Qaida, måste garanteras sina grundläggande juridiska rättigheter.

Det inkluderar rätten att inte utsättas för tortyr eller tortyrliknande behandling, rätten till ett juridiskt ombud, rätten att få veta vad de anklagas för, samt, om de åtalas för brott, rätten till en rättvis prövning i en oberoende, opartisk civil domstol.

De pakistanska myndigheterna måste omedelbart ge svensk konsulär personal tillstånd att besöka dem. Amnesty uttrycker även särskild oro för Safia Benaoudas och Munir Awads två-årige son, som greps tillsammans med föräldrarna.

Amnestys och även andra organisationers utredningar visar att användningen av tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning är omfattande i pakistanska häkten och fängelser. Detta bekräftas i vittnesmål av personer som tidigare suttit i förvar och i rapporter från den fristående människorättskommissionen i Pakistan. De pakistanska myndigheterna måste garantera att de frihetsberövade svenskarna inte utsätts för tortyr eller annan misshandel.

Amnesty tar inte ställning till huruvida de tre gripna svenskarna är skyldiga eller oskyldiga. Det är en fråga om bevisning, och det är en grundläggande rättsprincip att en person är oskyldig tills dess att motsatsen har bevisats bortom allt rimligt tvivel.

Pakistan har, liksom alla andra länder, en rättighet men också en skyldighet att ställa personer som misstänks för allvarliga brott inför rätta. Där det förekommer misstankar om att personer utfört eller planerat att utföra kriminella handlingar, som till exempel terroristbrott, ska en utredning genomföras. Dessa personer ska sedan åtalas och få en rättvis rättegång inom rimlig tid och om domstolen finner dem skyldiga ska de straffas, men Amnesty motsätter sig i alla lägen att personer döms till döden.

En kopia på detta uttalande har skickats till Pakistans ambassad. Svenska Amnesty har idag också skrivit till den svenska regeringen med en begäran om ytterligare information Den svenska regeringen bör även framföra krav till den pakistanska regeringen att ge den svenska ambassaden i Islamabad omedelbart tillstånd att få besöka de gripna svenska medborgarna.

Läs brevet i bifogad pdf-fil.


Elisabeth Löfgren
pressekreterare

Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
mailto: elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916