Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

PAKISTAN: Hundratusentals på flykt

Pakistansk militär och talibanska rebeller måste omedelbart tillåta de tiotusentals civila som hamnat mitt i striderna att lämna krigszonen.

De senaste tre veckorna har över 500 000 flytt på grund av striderna, sammanlagt har 1 300 000 flytt det senaste året. Men enligt en parlamentsledamot från området är omkring 700 000 människor fångade i SWAT-dalen.

Människor som de senaste dagarna flytt sina hem i Malakand, som ligger i Nordvästra gränsprovinsen, har sagt till Amnesty att civila som är kvar i området drabbas hårt av de häftiga striderna. Området har även fått sin el
avstängd och elgeneratorer har slutat fungera för att den diesel som används för att driva dem inte är tillgänglig. Detta har skapat stora problem för sjukhusen och det finns nästan ingen ambulansservice. Det råder även matbrist.

- De tusentals männsikor som inte lyckats fly Malakand står inför en enorm humanitär kris, säger Sam Zarifi, chef för Amnestys Asienavdelning. Talibanerna har inte visat någon som helst hänsyn för de civilas säkerhet eller välfärd och nu verkar det som om militären ägnar sig åt den brända jordens taktik.

Den pakistanska militären har infört utegångsförbud i Malakand och deras policy är att skjuta alla som bryter mot den på fläcken.

I torsdags hävde myndigheterna utegångsförbudet temporärt i staden Mingora i Nordvästra gränsprovinsen, vilket gjorde att tusentals människor kunde fly från staden till fots. Men många människor har sagt till Amnesty att de tvingats lämna kvar familjemedlemmar som var för svaga för att fly eller bodde utanför Mingora och därför inte kunde utnyttja det temporära hävandet av utegångsförbudet.

- Pakistansk militär måste omedelbart agera för att civila ska kunna nå trygghet och se till att mat, bränsle och mediciner når fram till dem som fortfarande är fast i Malakand, säger Sam Zarifi.

Flyende från Nordvästra gränsprovinsen har även sagt till Amnesty att talibaner använt sjukvårdsinrättningar, skolor och bostadsområden som bas för sina attacker, trots att de vet att detta leder till hämdattacker från militären.

- Det verkar som om den pakistanska regeringen ibland lättar på utegångsförbudet så att civila kan komma undan striderna, säger Sam Zarifi. Men militären och talibanerna måste undvika civila mål som sjukhus och skolor även efter det att civila lämnat området.

 

Jasin Abdulssmed
Amnesty Press och Media

 

 

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.