Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

PAKISTAN: Hundratusentals tvingade på flykt efter strider

Tusentals civila har flytt sina hem på grund av strider mellan pakistanska säkerhetsstyrkor och talibaner i Nedre Dir som ligger i den Nordvästra gränsprovinsen.

Åtminstone fem civila har dött på sjukhuset i Timergara. Enligt
ögonvittnen låg lik kvar på gator och fält eftersom människorna var för rädda för att flytta dem.

Flera byar i Maidan, bland annat Islam Dara, Kankot, Maidan Khas och Lal Qila, verkar ha varit direkta mål för regeringsstyrkornas artilleri och stridshelikoptrar. Detta sedan talibaner beskjutit säkerhetsstyrkor från bostadsområden. Enligt vittnen ska åtminstone tio hem ha förstörts helt och mellan 40 och 50 skadats.

- Varken talibanerna eller regeringsstyrkor verkar bry sig om de civila i Nedre Dir, säger Sam Zarifi, chef för Amnestys Asienavdelning. Talibanerna använder sig samvetslöst av civila områden som bas för sina attacker, trots vetskapen att detta leder till urskillningslösa vedergällningsattacker från militären.

Observatörer i Timergara säger till Amnesty att tusentals civila har flytt Maidan för att söka skydd i de angränsande områdena Chakdara, Mardan och Charsadda. Ett vittne i Maidan sade att civila går över fälten för att undkomma beskjutningen mot vägarna.

Al Khidmat, en frivilligorganisation verksam i området, sade igår till Amnesty att de dokumenterat åtminstone 33 000 interna flyktingar på två dagar. Enligt UNHCR är över en halv miljon människor redan på flykt på grund av striderna.

- Pakistan står inför en allvarlig flyktingkris sedan hundratusentals
människor tvingats fly sina hem, säger Sam Zarifi. Medan politikerna i Washington och Islamabad diskuterar geopolitik får människorna i dessa lugna byar sina liv förstörda. Det är dags för världen att uppmärksamma människorna i de Nordvästra gränsprovinserna.

Jasin Abdulssmed
Amnesty Press och Media (praktikant)

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.