Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

PAKISTAN: Regeringen måste skydda civila

I tisdags blev spelarna i Sri Lankas cricketlag attackerade i staden Lahore i Pakistan. Amnesty riktar nu skarp kritik främst mot dem som utförde attacken men också mot myndigheterna i Pakistan för deras underlåtenhet att skydda såväl utländska som egna civila i landet.

Amnesty fördömer tisdagens attack, där sex av de poliser som ingick i lagets egna poliseskort laget dödades tillsammans med en chaufför. Dessutom skadades åtta av lagets spelare. Attacker riktade mot civila kan aldrig rättfärdigas

Attacken inträffade klockan nio på tisdag morgon vid en rondell i centrala Lahore som ligger i östra Pakistan. Laget var på väg till Gaddafi Stadium för att spela en träningsmatch. Det uppges att 14 män som var beväpnade med maskingevär och granatkastare väntade i bakhåll vid torget, överfallet pågick i ungefär 25 minuter.

Hittills har ingen tagit på sig ansvaret för dådet men misstankar har riktats mot bland annat Laskhar-e-Taiba, talibanerna och al-Qaida.

Säkerhetssituationen i Pakistan har försämrats stadigt sedan 2001. Talibanska grupper har fått en allt större makt i landet och de talibankontrollerade områdena har blivit en tillflyktsort för upprorsmän där de kan upprusta och omgruppera sig inför anfall över gränsen in i Afghanistan och mot mål inom Pakistan.

De senaste åren har en rad stora attacker utförts i Pakistan. Bland annat mordet på den förra premiärministern Benazir Bhutto som i december 2007 dödades av en bomb tillsammans med 20 andra i staden Rawalpindi. I september förra året dog 54 människor i en attack mot ett hotel i huvudstaden Islamabad.

Amnesty uppmanar Pakistans regering att tillsätta en oberoende och opartisk utredning av den senaste attacken i Lahore samt tidigare attacker av väpnade grupper och självmordsbombare. De som misstänks ha begått dessa brott måste ställas inför rätta samt få sina fall prövade i en rättegång som lever upp till internationella krav på en rättvis rättegång.

Jasin Abdulssmed
Amnesty Press och Media (praktikant)

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.