Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Pakistan: Spionprogram och övervakning används mot människorättsförsvarare

Människorättsförsvarare i Pakistan lever med ett ständigt hot om att bli attackerade på nätet. Det visar en ny rapport från Amnesty International. Det pågår en digital hetsjakt mot dem, och i en fyra månader lång undersökning av Amnesty avslöjas bland annat att sociala medier-konton har hackats och att datorer och mobiltelefoner smittats med spionprogram.

Rapporten Human Rights Under Surveillance: Digital Threats against Human Rights Defenders in Pakistan visar hur angripare använder sig av falska nätidentiteter och falska sociala medier-profiler för att “fånga in” pakistanska människorättsförsvarare och märka ut dem för övervakning och som måltavlor för olika “cyberattacker”.

-Vi har avslöjat ett välutvecklat nätverk av angripare som använder sig av sofistikerade metoder för att rikta in sig på människorättsaktivister. Angriparna använder sig av smart utformade falska profiler för att lura aktivister och sedan attackerar de deras elektroniska utrustningar med spionprogram och exponerar dem för övervakning och bedrägerier. De äventyrar till och med deras fysiska säkerhet, säger Sherif Elsayed-Ali, chef för globala frågor vid Amnesty International, tidigare chef för teamet som arbetar med teknik och mänskliga rättigheter.

-Vår rapport visar hur angriparna har använt falska Facebooksidor och falska Googlesidor, där det krävs login, för att lura personerna att avslöja sina lösenord. Det är redan extremt farligt att vara människorättsförsvarare i Pakistan och det är alarmerande att se hur attackerna på deras arbete har flyttat ut på nätet.

Under flera månaders tid har Amnesty använt sig av digital kriminalteknik och analyser av skadlig programvara för att identifiera infrastrukturen och webbsidorna bakom nätattackerna. Amnestys team som arbetar med teknik och mänskliga rättigheter (Amnesty Internationals Technology and Human Rights Team) har kunnat spåra attackerna till en grupp personer som har sin bas i Pakistan. Rapporten avslöjar hur ett nätverk av individer och företag i Pakistan ligger bakom några av de verktyg som används för övervakning av enskilda människorättsförsvarare i landet.

Nätattackerna sker mot bakgrund av ett bredare angrepp på hela det civila samhället i Pakistan. De senaste månaderna har Amnesty med stor oro konstaterat att aktivister utsätts för hot, våldsamma attacker och påtvingade försvinnanden. Bland de som utsätts finns bland andra journalister, bloggare, fredliga demonstranter och andra stöttepelare i civilsamhället.

- Pakistanska myndigheter måste omgående se till att det görs en oberoende utredning av attackerna och säkerställa att människorättsförsvarare i landet är skyddade - både offline och online, säger Sherif Elsayed-Ali.

Länk till hela pressmeddelandet, på engelska, samt rapporten:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/05/pakistan-campaign-of-hacking-spyware-and-surveillance-targets-human-rights-defenders/

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll