Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pakistan: Ställ ministermördarna inför rätta

Amnesty har uppmanat Pakistans regering att se till att de som mördade minoritetsministern, Shahbaz Bhatti, ställs inför rätta. 

Shahbaz Bhatti sköts onsdagen den 2 mars till döds av tre män som öppnade eld mot hans bil medan han var på väg till sitt arbete i huvudstaden Islamabad. Shahbaz Bhatti var den ende kristne regeringsmedlemmen, och en av få ledande politiker i Pakistan som ville förändra landets kontroversiella blasfemilagar. 

- Pakistans regering måste omedelbart agera för att ställa mördarna till svars - i en rättsprocess som lever upp till internationella krav om en korrekt rättegång. Den fortsatta oviljan att ställa våldsförbrytare inför rätta har allvarligt undergrävt Pakistans rättssystem, säger Sam Zarifi, Amnestys chef för Asienavdelningen. 

Shahbaz Bhatti hade redan tidigare utsatts för hot från grupper som motsätter sig reformer av blasfemilagarna. 

Så sent som i januari dödades två andra som uttryckt sig kritiskt mot lagarna, den ene var Punjab-provinsens guvernör, Salman Taseer.

- Denna typ av våldsdåd frodas i den kultur av straffrihet och ansvarslöshet som är sprungen ur regeringens ignorans av mänskliga rättigheter. Regeringen måste undvika de brister som präglat den rättsmedicinska processen i tidigare utredningar, som i fallen med Salman Taseer och förra premiärministern, Benazir Bhutto, säger Sam Zarifi. 

Pakistans talibaner uppges ha tagit på sig ansvaret för mordet på Shahbaz Bhatti. Talibanerna har också varnat andra som kritiserat blasfemilagarna att de kommer att gå samma öde till mötes. 

Flera kritiker till lagarna har mottagit dödshot under de senaste två månaderna. Medlemmar av religiösa minoritetsgrupper har berättat för Amnesty att hotbilden från extremistgrupper har ökat. 

- I slutändan ligger ansvaret att skydda medborgarna, mot våld från extremistgrupper, hos Pakistans regering. President Asif Ali Zardari, och säkerhetsstyrkorna, måste utöka skyddsnätet för de pakistanier som vill reformera blasfemilagarna, säger Sam Zarifi. 

Kaj Ranén, Amnesty Press och media


--
Elisabeth Löfgren
pressekreterare

Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
mailto:elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.