Gå direkt till innehåll
​Qatar: Migrantarbetare fortsätter att utnyttjas

Pressmeddelande -

​Qatar: Migrantarbetare fortsätter att utnyttjas

Trots Qatars löften om att förbättra arbetares rättigheter är det fortfarande hundratals migrantarbetare som förgäves väntar på att få ut sin lön eller en kompensation för utebliven lön, det visar en ny rapport från Amnesty International.

Rapporten All work, no pay, The struggle of Qatar´s migrant workers for justice visar hur hundratals migrantarbetare som varit anställda av tre företag verksamma inom städ- och byggbranschen har gett upp om att få rättvisa och istället har återvänt hem utan någon ekonomisk ersättning. Detta trots att myndigheterna i Qatar - som en del av de utlovade reformerna inför herrarnas fotbolls VM 2022 - har etablerat nya kommittéer (Committees for the Settlement of Labour Disputes) vars syfte är att snabbt kunna lösa just arbetsrättsliga konflikter. Förra året mottog kommittéerna över 6000 klagomål, varav de flesta inte hade blivit lösta i slutet av 2018.

- Trots betydande löften om reformer från Qatar inför VM 2022 fortsätter landet att vara en arena för skrupelfria arbetsgivare. Migrantarbetare kommer ofta till Qatar med hoppet om att ge sina familjer ett bättre liv, istället får många människor återvända hem utan pengar efter att ha spenderat månader med att kräva ut sin lön - och med alltför lite stöd från systemen som ska skydda dem, säger Stephen Cockburn, chef för globala frågor på Amnesty International.

Kommittéerna som bildats har dränkts i så många klagomål och har haft så få domare att arbetare har varit tvungna att vänta i månader på att deras fall ska tas upp till behandling.

Och även när det har beslutats om kompensation så betalas den ofta inte ut, och Qatar har heller inte inrättat den stödfond (“Workers’ Support and Insurance Fund”) som utlovades i oktober 2018 och vars syfte var att betala ut kompensation till arbetare om arbetsgivaren inte gjorde det.

Över 2000 personer utan lön i månader
Sedan mars 2018 har Amnesty följt över 2000 personers jakt på rättvisa. De har arbetat för Hamton International, Hamad bin Khaled bin Hamad (HKH) och United Cleaning. Det började med att företagen slutade betala ut löner under flera månader med hänvisning till finansiella problem, därefter avslutades uppdrag och kontrakt. Företagen arbetade med flera byggprojekt och städuppdrag.

Minst 1620 personer lämnade in klagomål till de nya kommittéerna som introducerades i mars 2018 som en del av flera reformer Qatar har utlovat för att förbättra villkoren för arbetstagare och som utformats tillsammans med FN-organet ILO, International Labour Organization. Enligt en rapport från USA:s utrikesdepartement tog kommittéerna emot över 6000 klagomål under år 2018.

Medan somliga av dem till slut fick delar av ersättningen de hade rätt till utbetald av arbetsgivarna, i utbyte mot att de skulle dra tillbaka sina klagomål mot dem, återvände merparten till sina hemländer utan någon ersättning alls. Ingen av arbetarna fick någon kompensation från kommittéesystemet.

Qatari Ministry of Administrative Development, Labour and Social Affairs berättade för Amnesty att de hade hjälpt till att förhandla i flera av de här uppgörelserna samt koordinerat sådant som tillgången till mat och generatorer i de läger där arbetarna bor.

Utnyttjandet måste få ett slut
Det finns runt två miljoner migrantarbetare i Qatar, men landet lever inte upp till internationella standarder när det gäller arbetstagares rättigheter. Amnesty har vid upprepade tillfällen uppmanat Qatar att upphöra med det så kallade kafala-systemet som gör arbetstagare bundna till en och samma arbetsgivare i upp till fem år och som hindrar en del grupper av arbetstagare från att lämna landet utan tillstånd från arbetsgivaren. Hit hör till exempel personer som arbetar i hushåll, vilket många gånger är kvinnor.

- Om Qatar menar allvar med att förbättra rättigheterna för arbetstagare så måste fler domare tillsättas för att säkerställa att anmälningarna hanteras snabbt, Qatar måste också se till att kompensationsfonden är fullt ut finansierad samt säkerställa att företag som bryter mot lagar ställs inför rätta, säger Stephen Cockburn.

Amnesty har skrivit till alla tre bolagen men inget av bolagen har svarat.

Här finns mer att läsa om situationen för migrantarbetare i Qatar:

Reality Check: The state of migrant workers’ rights with four years to go until the Qatar 2022 World Cup

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2019/02/reality-check-migrant-workers-rights-with-four-years-to-qatar-2022-world-cup/

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll