Gå direkt till innehåll
Saudiarabien: Ett år sedan Raif Badawi piskades - förtrycket i landet fortsätter

Pressmeddelande -

Saudiarabien: Ett år sedan Raif Badawi piskades - förtrycket i landet fortsätter

Situationen när det gäller mänskliga rättigheter i Saudiarabien har oavbrutet försämrats under det år som gått sedan bloggaren Raif Badawi piskades offentligt, ett straff han fick för att han använt sin yttrandefrihet. Det konstaterar Amnesty International inför årsdagen av den offentliga pryglingen av honom.

Det senaste exemplet när det gäller bristen på mänskliga rättigheter i landet ägde rum den 2 januari när 47 personer avrättades, däribland den shiamuslimske religiöse ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr, något som sände chockvågor över hela regionen.

- Ett år efter det internationella ramaskriet över den offentliga pryglingen av Raif Badawi sitter han och dussintals andra samvetsfångar fortfarande fängslade och riskerar grymma bestraffningar på grund av den fredliga aktivism de utövat, säger James Lynch, ställföreträdande chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Fler dömda enligt "anti-terrorlagen"

Allt fler människorättsförsvarare blir dömda till fängelse enligt Saudiarabiens anti-terrorlag, som funnit sedan februari 2014. Bland de fängslade finns Raif Badawi’s advokat, Waleed Abu al-Khair, den första människorättsförsvararen som efter en bristfällig rättegång dömdes enligt lagen.

Dussintals fler blev fängslade enligt lagen under 2015, bland andra människorättsförsvararna Dr Abdulkareem al-Khoder och Dr Abdulrahman al-Hamid, båda två medlemmar och grundare av den numera upplösta oberoende människorättsorganisaationen Saudi Civil and Political Rights Association (ACPRA), även de två dömda i rättegångar som inte gått korrekt till.

Saudiarabien fortsätter att förbjuda oberoende människorättsorganisationer och att straffa grundarna med långa fängelsestraff för att de bildat "otillåtna organisationer". Alla offentliga sammankomster, även fredliga demonstrationer, är fortsatt förbjudna enligt en order utfärdad av inrikesministerieret 2011.

Under tiden har myndigheterna använt 2014 års anti-terrolag och landets "anti-terror domstol", the Specialized Criminal Court (SCC), för att systematiskt slå ner på all form av aktivism - såsom i fallet när det gäller först dödsdomarna, och sedan avrättningarna den 2 januari, av den religiöse ledaren och regimkritikern Sheikh Nimr al-Nimr och tre andra shiamusilmska aktivister.

Ali al-Nimr, Nimr al-Nimrs brorsson, och två andra shiamuslimska aktivister Dawood al-Marhoon och Abdullah al-Zaher var alla under 18 år när de anhölls 2012, och de sitter fortfarande fängslade. Alla tre var med om grovt bristfälliga rättegångar och de blev dömda till döden 2014 baserat enbart på "erkännanden" som de hävdar skedde under tortyr. Domstolen har vägrat att undersöka deras anklagelser om tortyr.

Mellan januari och november 2015 har Saudiarabien avrättat minst 151 personer, det högsta antalet sedan 1995. Nära hälften av dem som avrättades var dömda för brott som enligt internationell rätt inte ska bestraffas med döden.

Kriget i Jemen

Saudiarabien har också lett en militär koalition som sedan mars 2015 har genomfört tusentals flygattacker mot områden i Jemen som kontrolleras av Huthirebellerna. Hundratals civila har dött i flygattackerna, som också har slagit hårt mot infrastrukturen i landet såsom mot sjukvårdsinrättningar, skolor, fabriker, kraftstationer, broar och vägar. Amnesty har konstaterat att sådana attacker ofta har varit oproportionerliga eller urskillningslösa och i en del fall tycks ha varit riktade direkt mot civila mål.

En del av de vapen som används av den Saudiledda koalitionens styrkor i Jemen och som har träffat civila mål har producerats av och/eller designats av USA och Storbritannien. Storbritanniens och USAs regeringar bistår också med logistiskt stöd och underrättelser till koalitionen.

- Saudiarabiens allierade, som USA och Storbritannien, borde använda sina nära relationer till Saudiarabien för att pressa regeringen, även offentligt, till att förbättra situationen när det gäller mänskliga rättigheter i landet och för att Saudiarabien ska agera enligt internationell rätt i Jemen. Deras tystnad, samtidigt som de fortsätter att förse Saudiarabien med dödliga vapen, är helt enkelt inte försvarbar, säger James Lynch.

BAKGRUND

En säkerhetsvakt pryglade Raif Badawi med 50 piskrapp på ett offentligt torg i Jeddah den 9 januari 2015. De 50 piskrappen var en del av ett straff på 1000 piskrapp och 10 års fängelse som utfärdades av en domstol i maj 2014 på grund av att Raif Badawi hade upprättat ett onlineforum för offentlig debatt och för att han "kränkt islam".

Den fortsatta pryglingen av honom har sedan dess blivit uppskjuten, från början var det på grund av medicinska skäl och efter det av okända anledningar.

Över en miljon meddelanden har sänts som stöd för Raif Badawi sedan Amnesty Internationals kampanj för "Skriv för frihet" tog upp hans fall 2014. Under 2015 har den globala "Skriv för frihet"-kampanjen bland annat lyft fram hans advokats situation, Waleed Abu al-Khair.

Mer information om situationen när det gäller mänskliga rättigheter, och nedslagen mot yttrandefrihet i landet, finns att läsa under landavsnittet om Saudiarabienamnesty.org

Läs Amnestys och Svenska PENs gemensamma upprop

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll