Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SIERRA LEONE: Mödradödlighet en människorättstragedi

Sierra Leone har världens högsta mödradödlighet, en av åtta kvinnor riskerar att dö under graviditeten eller i samband med förlossningen.

Tusentals kvinnor förblöder varje år, de flesta dör i sina hem eller på väg till sjukhuset. Mindre än hälften av alla förlossningar sker med hjälp av barnmorskor och mindre än en femtedel på ett sjukhus.

- Kvinnor och unga flickor dör på grund av att de rutinmässigt nekas rätten till liv och hälsa, trots regeringens löften om fri sjukvård för alla gravida kvinnor, säger Irene Khan, generalsekreterare för Amnesty International.

En delegation ledd av Irene Khan, besöker denna vecka Sierra Leone. I delegationen ingår även svenska Amnestys generalsekreterare, Lise Bergh. Under veckan kommer Amnesty resa runt i landet; möta politiker, besöka sjukhus, arrangera informationsmöten och träffa representanter för kvinnoorganisationer som arbetar för att minska mödradödligheten i landet.

När FN:s generalförsamling möts, den 23 september, står frågan om tillgången till hälso-och sjukvård högt upp på dagordningen. Den brittiske premiärministern, Gordon Brown, förväntas offentliggöra ett finanspaket som ska förbättra hälso-och sjukvården i utvecklingsländer, med särskilt fokus på mödra-och spädbarnsvård. Ett av de länder som kommer att få
bidrag är Sierra Leone.

- Sierra Leone är i desperat behov av mer pengar, men biståndet når inte ut till dem som är mest i riskzonen - kvinnor och barn i avlägsna byar. Deras liv kan endast räddas när hela sjukvårdssystemet förändras och detta ansvar vilar på regeringen i Sierra Leone. Det räcker inte med bara pengar
för att lösa problemet. Utbredd diskriminering och kvinnors låga status ligger bakom tragedin med mödradödlighet. I Sierra Leone tvingas många unga flickor in i äktenskap, de går inte i skola och utsätt ofta för sexuellt våld. Kvinnors hälsa är lågprioriterad; av deras familjer, av byledarna och av regeringen, säger Irene Khan.

I möten med regeringsföreträdare kommer Amnesty att kräva att mer resurser läggs på att förbättra mödrahälsovården.

Läs rapporten: Out of reach - the cost of maternal health in Sierra Leone
Elisabeth Löfgren
pressekreterare

Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
mailto: elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.