Gå direkt till innehåll
​Skriv för frihet 2015

Pressmeddelande -

​Skriv för frihet 2015

Nu är det dags för årets globala brevskrivarmaraton Skriv för frihet. Från den 9 november - 13 december kommer hundratusentals människor över hela världen skriva brev, vykort och sms för att påverka regeringar som kränker de mänskliga rättigheterna, och ge stöd till utsatta individer.

- Skriv för frihet sammanfattar på ett bra sätt vad Amnesty i grunden handlar om - människor som engagerar sig för andra människor. Under förra årets rekordkampanj blev 3,2 miljoner underskrifter, solidaritetshälsningar och aktiviteter det globala resultatet. I Sverige samlades fler än 150 000 underskrifter in. Vi vet att arbetet ger resultat och leder till förändring för den enskilda individen och bidrar till positiv förändring för fler, säger Anna Lindenfors, generalsekretare för svenska Amnesty.

First Aid Kit fungerar i år som en röst utåt för kampanjen, i en film de gjort för Amnesty.

- När vi skriver våra låtar kan vi sjunga om vad vi vill, och när vi pratar i media kan vi säga vad vi vill. Det är något vi tar för givet. Och det är en rättighet som borde gälla för alla, utan undantag. Vi stödjer Amnestys kampanj Skriv för frihet för vi tycker att ingen borde vara fängslad på grund av sina politiska åsikter. Inte i Burma, och inte någon annanstans heller, säger systrarna Anna och Klara Söderberg i filmen.

De fall som årets Skriv för frihet fokuserar på är Phyoe Phyoe Aung från Burma. Hon deltog i fredliga studentprotester, fängslades och riskerar mer än nio års fängelse. Amnesty kräver att hon och andra studenter som fängslats för att ha deltagit i fredliga protester ska friges.

Vi agerar också för satirtecknaren Zulkiflee Anwar "Zunar" Ulhaque från Malaysia. Zunar ritade satirteckningar och kritiserade rättsväsendet, för det står han nu åtalad och riskerar 43 års fängelse. Amnesty kräver att åtalet läggs ned och att Malaysia avskaffar lagar som strider mot yttrandefriheten.

Vi agerar även för journalisten Muhammad Bekzhanov från Uzbekistan, som torterades och dömdes för terrorism. Han har nu suttit fängslad i över 15 år. Vi kommer även att agera för Teodora del Carmen Vásquez från El Salvador. Hon födde ett dött barn och dömdes till 30 års fängelse för mord, i enlighet med El Salvadors totala abortförbud.

Slutligen kommer vi arbeta för att stoppa tvångs- och barnäktenskap i Burkina Faso, där vissa flickor tvingas giftas sig redan vid 11 års ålder. Amnesty beräknar att hälften av alla flickor i landet blir bortgifta innan de har hunnit fylla 18 år.

Här kan du läsa mer om kampanjen.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll