Gå direkt till innehåll
Skriv för frihet: Globalt brevskrivarmaraton för yttrandefriheten

Pressmeddelande -

Skriv för frihet: Globalt brevskrivarmaraton för yttrandefriheten

Idag startar Amnestys kampanj Skriv för frihet som pågår den 1-10 december i över 70 länder. Under tio dagar skriver människor i alla världsdelar hundratusentals brev, sms och mejl med kravet att frige samvetsfångar och människorättsförsvarare som hotats eller fängslats. Breven kommer att leda till frigivningar, det vet vi av erfarenhet från tidigare år. 

Fortfarande begränsas rätten att uttrycka sina åsikter i nästan hälften av världens länder. Det uppmärksammar Amnesty International genom en global manifestation i form av ett brevskrivarmaraton. Tiotusentals aktivister, medlemmar och människorättsförespråkare i alla världsdelar skriver under tio dagar brev, sms, vykort och mejl med krav på att frige och förbättra situationen för samvetsfångar och människorättsförsvarare som hotats eller fängslats. Amnesty har valt ut ett antal fall som alla har det gemensamt att de utövat sin rätt till yttrandefrihet och blivit straffade för det.

Ett exempel är den 19-årige studenten Jabbar Savalan som i dag avtjänar ett 2,5-årigt fängelsestraff i Azerbajdzjan, bland annat för att ha länkat till en regimkritisk artikel på Facebook.

I ett annat fall, som handlar om den tjetjenska historieläraren och människorättsförsvararen Natalia Estemirova som fördes bort av beväpnade män i juni 2009 och sedan hittades mördad, kräver Amnesty att förövaren ställs till svars.

Breven kommer att leda till frigivningar och förändringar, det har Amnestys tidigare brevskrivarkampanjer visat. Tillsammans kan alla brev, mejl och sms förbättra situationen för de aktuella personerna i kampanjen. Målet är att så många brev och mejl som möjligt ska skickas, så att yttrandefriheten stärks. Den globala aktiviteten avslutas med ljusmanifestationer runt om i Sverige den 10 december, på Internationella dagen för mänskliga rättigheter.

För mer info kontakta Emma Hernborg, emma.hernborg@amnesty.se eller 0769-42 64 34. 
Läs mer på svenska Amnestys webbplats

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Relaterat innehåll