Gå direkt till innehåll
Brevskrivarmaraton 2016 i Amsterdam, Nederländerna. © Marieke Wijntjes /Amnesty International
Brevskrivarmaraton 2016 i Amsterdam, Nederländerna. © Marieke Wijntjes /Amnesty International

Pressmeddelande -

Skriv för frihet - släpp ungdomarna fria!

Genom “Skriv för frihet” går hundratusentals människor över hela världen samman och skriver brev, mailar, och använder sociala medier för att tillsammans påverka makthavare att förbättra situationen för de människorättsförsvarare som kränks i världen just nu.

“Skriv för frihet” är en del Amnesty internationella kampanj “Write for Rights”, som vuxit sig större varje år och är idag världens största återkommande kampanj för mänskliga rättigheter. Kampanjen pågår mellan från slutet av november till mitten av december och förra året slogs ett nytt rekord med 6 miljoner meddelanden till makthavare.

I årets kampanj ligger fokus på ungdomar under 27 år. Vi belyser de frågor som är mest aktuella för unga människorättsförsvarare. Ungdomar är också den grupp som engagerar sig mest i brevskrivandet och andra aktiviteter i samband med kampanjen.

Amnesty Sverige har i år valt att lyfta fyra ungdomars öde. Unga människorättsförsvarare ses ofta som bråkstakar, naiva idealister, samtidigt som de ofta misskrediteras, tystas och förminskas.

24-åriga Yasaman Aryani från Iran stod upp för alla kvinnors rätt att själva välja om de vill bära slöja eller inte. För det greps hon och dömdes till 16 års fängelse, för bland annat “anstiftan och medhjälp till korruption och prostitution”.

26-årige Ibrahim Ezz El-Din har bland annat dokumenterat tvångsförflyttningar och bostadspolitikens konsekvenser i egyptiska städer. För det greps han av säkerhetsstyrkor den 11 juni 2019 - och har sedan dess varit försvunnen.

17-årige Magai Matiop Ngong dömdes för två år sedan till döden i Sydsudan, genom hängning, för att ha mördat sin kusin. Magai har sagt att det som hände inte var ett mord utan en olycka. Han fick ingen tillgång till juridiskt ombud, varken vid gripandet eller vid rättegången.

24-årige Yiliyasaijiang Reheman är uigur från Kina, som studerade i Egypten. I juli 2017 greps han av egyptiska myndigheter tillsammans med cirka 200 andra uigurer. Det finns uppgifter om att han förts till Xinjiang, där han tros sitta i fängelse eller i omskolningsläger.

Förutom uppmaningen att skriva brev till makthavare kommer flera olika aktiviteter att anordnas över hela landet, bland annat namninsamlingar i exempelvis skolor eller på julmarknader, debatter, utställningar och föreläsningar. Hittills har över hundra samarbetsskolor och lokala aktivistgrupper över hela Sverige valt att medverka.

Läs mer om kampanjen på: https://www.amnesty.se/agerahub/skriv-frihet/

Lista med aktiviteter finns bifogad som pdf.

Ämnen

Regioner


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

Dusan Djuric

Dusan Djuric

Presskontakt Pressansvarig +46 (0)70 433 09 16

Relaterat material

Relaterade nyheter