Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SOMALILAND: Journalister riskerar avvisning

Amnesty utrycker oro över de 24 somaliska journalister som regeringen i Somaliland har bestämt sig för att skicka tillbaka till Somalia. Journalisterna har flytt till Somalilands huvudstad Hargeisa från våld och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter riktade mot mediaarbetare i Mogadishu. Majoriteten av journalisterna kom till Somaliland efter att striderna tilltog i Mogadishu i november. Den 4 december fick de besked av Somalilands polischef att deras närvaro var en fara för den nationella säkerheten i Somaliland eftersom de skriver artiklar mot "våra etiopiska vänner". De fick först 24 timmar på sig att lämna landet men tidsfristen förlängdes senare med några dagar. Journalisterna arbetade i Somalia på Shabelle Media, Hornafrik Media Network, Simba Radio och Dayniile On-line. Flera av de 24 journalisterna har utsatts för upprepade dödshot när de arbetade i Mogadishu. Dödshoten har kommit från den somaliska övergångsregeringen (TFG), etiopiska militärstyrkor som stödjer regeringen, upprorsmän och andra oidentifierade väpnade män. Genom att skicka tillbaka journalisterna till Somalia underminerar regeringen i Somaliland sin skyldighet att skydda dem. All tvångsavvisning av dem som har flytt är ett brott mot deras mänskliga rättigheter och innebär en risk för deras säkerhet. Amnesty uppmanar regeringen i Somaliland att inte avvisa dessa journalister och att fortsätta att erbjuda dem skydd och säkerhet om de vill stanna i Somaliland. Deras mänskliga rättigheter, som yttrandefrihet, ska respekteras i Somaliland. Situationen för journalister i Somalia försämras hela tiden. Det senaste året har åtta journalister dödats utan att någon har åtalats för brotten. Den somaliska regeringen har stängt mediaredaktioner och gripit journalister. Nyligen kom en ny lag med ytterligare restriktioner för privata medier. Det är också vanligt att journalister mottar dödshot som misstänks komma från väpnade grupper som bekämpar övergångsregeringen och de etiopiska trupperna. Somaliland utropade självständighet från Somalia 1991 men har inte erkänts av något land. Det är den enda delen av den tidigare somaliska statsbildningen som har en regering tillsatt efter flerpartival. Läs mer: Attacker mot journalister ökar (pressnotis 10 september) http://www2.amnesty.se/hem.nsf/424368b2d1b9501cc12570180073faa0/7a77ed68d93bc31dc125735200574030?OpenDocument Lisa Olsson, Amnesty Press och media (praktikant) === Elisabeth Löfgren pressekreterare / press officer ----------------------------- Amnesty International Swedish section Box 4719 116 92 Stockholm Phone: +46 (0)8-729 02 20 mobile: + 46 (0)70-433 09 16 Fax: +46 (0)8-729 02 01 http://www.amnesty.se mailto:elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916