Gå direkt till innehåll
Stort engagemang för kampanjen Skriv för frihet 2017

Pressmeddelande -

Stort engagemang för kampanjen Skriv för frihet 2017

Söndagen 10 dec är det den Internationella dagen för Mänskliga Rättigheter - och höjdpunkten för Amnesty Internationals årliga kampanj Skriv för frihet. I år genomförs kampanjen inom ramen för den globala kampanjen Brave - som handlar om människorättsförsvarare. Amnestyaktivister kommer samlas över hela landet för att manifestera för mänskliga rättigheter och samla in underskrifter till kampanjen.

På minst 37 orter anordnas i helgen aktiviteter och manifestationer till stöd för de fall som kampanjen tar upp. På till exempel Medborgarplatsen i Stockholm samlas på söndag eftermiddag ett stort antal Amnestyaktivister för ett Luciatåg och i Göteborg sker en manifestation på lördag på Kungsportsplatsen.

Skriv för Frihet, som i år går av stapeln för femtonde gången, går ut på att människor skriver till regeringar som kränker mänskliga rättigheter och skickar stöttande brev och mejl till ett antal utsatta människorättsförsvarare i olika länder. Genom att under en viss period lyfta samma individfall på tusentals platser runt om i världen skapas ett enormt tryck på makthavare för att kunna åstadkomma förändring. Och engagemanget är stort hos det svenska folket. I skrivande stund är kampanjen uppe i över 37 000 underskrifter. Förra året var det minst 4,6 miljoner aktiviteter som ordnades globalt i samband med kampanjen.

De fall som den svenska sektionen arbetar med i år:

Azza Soliman, kvinnorättsförsvarare Egypten. Azza Soliman kämpar för kvinnor som utsatts för misshandel och våldtäkt, och för det arbetet riskerar hon 25 års fängelse. Amnesty kräver att åtalet mot Azza läggs ner omedelbart.

Issa Amro och Farid al-Atrash, människorättsförsvarare Israel/OPT/Palestina.Issa Amro och Farid al-Atrash, kämpar fredligt för palestiniers rättigheter. De väntar nu på att åtalas av en militärdomstol i Israel på grund av sin medverkan i en fredlig demonstration i Hebron och riskerar flera års fängelse. Amnesty kräver att åtalen mot Issa Amro och Farid al-Atrash läggs ner omedelbart.

Xulhaz Mannan, HBTQI-aktivist, Bangladesh. Xulhaz Mannan startade Bangladesh första HBTQI-tidskrift. 2016 mördades han brutalt i sitt hem. Då tystnade HBTQI-rörelsen i landet. Amnesty kräver att de ansvariga ställs till svars och att Xulhaz Mannans familj får upprättelse.

Shackelia Jackson, människorättförsvarare, Jamaica. Shackelia Jacksons bror mördades av den jamaicanska polisen. Sedan dess har hon engagerat sig i kampen mot det utbredda polisvåldet i landet och blir därför hotad och trakasserad av polisen. Amnesty kräver att hoten mot Shackelia Jackson omedelbart upphör.

Städer där det sker aktiviteter: 

Stockholm, Göteborg, Kalmar, Luleå, Karlstad, Lund, Sandviken, Sunne, Malmö, Borås, Jönköping, Sollentuna, Umeå, Skara, Växjö, Västerås, Mellby, Norrköping, Trelleborg, Gävle, Hässleholm, Lomma, Höganäs, Falun, Örebro, Helsingborg, Varberg, Östersund, Rättvik, Lerum, Linderöd, Säffle, Lysekil, Lindesberg, Ljungskile, Jönköping och Norrköping. Läs mer om flera av evenemangen i vår kalender längst ner på vår hemsida; http://www.amnesty.se/kalendarium.

Om BRAVE-kampanjen:

I Egypten kastas de som säger ifrån i fängelse. I Putins Ryssland gör organiserade nättroll allt för att överrösta och tysta människorättsförsvarare. I USA spelar Donald Trump hellre golf än lyssnar – på någon. Ledare, för länder, företag, väpnade grupper och miliser, kämpar för samma sak: mer tystnad. För ju tystare det är – ju tystare vi är – desto mer obemärkt kan de förtrycka. Världens förtryckare lär sig av varandra. Och de har blivit smartare. De använder sig av ny teknik för att tysta både sina egna medborgare och andra. Metoderna är mer sofistikerade: smutskastning, propaganda, trakasserier, övervakning. De vågar mer än någonsin.

Kritiska röster tystas först, i en tid när de behövs som allra mest. Det drabbar de människorättsförsvarare som står i frontlinjen för oss andra. De som står i försvar inte bara för sina rättigheter, utan allas rättigheter. Om de rösterna försvinner är det inte säkert att världen får ett lyckligt slut. Men. Vi kan ändra på det. Förtryckarna har nämligen valt ett vapen som vi kan skydda oss mot. Och vinna mot. De kämpar för tystnaden. Vi – vi har våra röster. Och vi är många fler. Vi är miljoner människor som tar orättvisa personligt och som kämpar för en värld där mänskliga rättigheter gäller alla, alltid. När tystnaden sprider sig mer och mer – när människorättsförsvarare mördas och förföljs – behöver vi använda det viktigaste vi har: Vår röst.

Läs mer på: https://amnestybrave.se/

Ämnen


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll