Pressmeddelande -
Stort engagemang under årets Skriv för frihet - världens största kampanj för mänskliga rättigheter
Lördagen 10 dec är det den Internationella dagen för Mänskliga Rättigheter - och höjdpunkten för Amnesty Internationals årliga kampanj Skriv för frihet. Amnestyaktivister kommer samlas över hela landet för att manifestera för mänskliga rättigheter och samla in underskrifter till kampanjen.
På Medborgarplatsen i Stockholm samlas på lördag eftermiddag ett stort antal Amnestyaktivister och håller ett tyst Luciatåg som följs av en ljusmanifestation, och över hela landet hålls andra aktioner och manifestationer till stöd för fallen som kampanjen tar upp. Läs mer om flera av evenemangen i vår kalender längst ner på vår hemsida; http://www.amnesty.se.
Skriv för Frihet går ut på att människor skriver till regeringar som kränker mänskliga rättigheter och skickar stöttande brev och mejl till ett antal utsatta, i vissa fall fängslade, personer i olika länder. Genom att under samma period lyfta samma individ- eller gruppfall på tusentals platser runt om i världen skapas ett enormt tryck på makthavare och åstadkommer förändring. Och engagemanget är stort hos det svenska folket, redan första dagen av kampanjen fick Amnesty Internationals svenska sektion över 20 000 underskrifter. I skrivande stund är kampanjen uppe i över 68 000 underskrifter.
En stor del i att kampanjen så framgångsrikt nått ut brett är också att fler kända svenskar än någonsin deltagit genom att sprida budskapet via sina plattformar. Bland de medverkande finns bland andra Jonas Gardell, fotojournalisterna Paul Hansen och Niclas Hammarström, skådespelarna Marie Richardson och Shima Niavarani, operasångaren Rickard Söderberg och artister som Silvana Imam, Erik Lundin, Maxida Märak och Ane Brun.
- Det är makalöst roligt att se ett så stort engagemang hos så många kända profiler. De har ofta stora plattformar som når ut till många människor, och det är fantastiskt att de kan använda dessa kanaler för att sprida ett så viktigt budskap som Skriv för Frihet, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty International svenska sektionen.
Video:
FAKTA: OM SKRIV FÖR FRIHET
Skriv för frihet engagerar människor och aktivister i över 200 länder/territorier och har funnits i Sverige sedan 2011. Förra året samlade kampanjen in totalt 3,7 miljoner solidaritetshälsningar och namnunderskrifter globalt.
Kampanjen, som internationellt heter Write for rights, är en av världens största aktioner för mänskliga rättigheter och bygger på att människor försöker påverka och skipa rättvisa – genom namnunderskrifter, mejl, tweets, Facebookinlägg, foton, fysiska brev och vykort. Det har visat sig ge fantastiska resultat, många har frigivits efter att fängelser och domstolar överösts med brev. Läs mer här om det här.
Om inte annat skänker det förhoppningsvis hopp för de utsatta och deras närstående, och visar att de inte är bortglömda.
Amnesty International tar fram ett antal fall att arbeta med under årets kampanj, läs om årets fall här. De olika sektionerna i världen väljer sedan vilka fall de ska arbeta med. Varje år tar Amnesty International också fram illustrationer till varje fall – i år är det den kinesiske konstnären, och ett tidigare fall för Amnesty, Ai WeiWei som står för bilderna.
FAKTA: FALLEN I SVERIGE
Amnesty Internationals svenska sektionen har fokuserat på fyra fall i år, du kan läsa mer om fallen på kampanjsajten.
-Máxima Acuna (Peru)
Bonde i norra Peru som är i dispyt med ett gruvbolag om äganderätt till mark. Hotad och trakasserad upprepade gånger av gruvbolagets säkerhetsstyrkor.
Amnestys krav: Att Máxima ges skydd och att attacker och hot mot henne upphör.
-Edward Snowden (USA)
Visselblåsare som läckt hemliga dokument om massövervakningssystem över hela världen. Befinner sig sedan juni 2013 i Ryssland.
Amnestys krav: Uppmana president Obama att benåda Snowden och ge skydd till visselblåsare.
-Zeynab Jalalian (Iran)
Kurdisk politisk aktivist för kvinnorättsfrågor, dömd till livstid för påstådda band till den väpnade grenen i den kurdiska oppositionsgruppen PJAK. Har blivit torterad och misshandlad. Rättegången varade bara i några minuter. Har hälsoproblem.
Amnestys krav: Att Zeynab friges och ges adekvat vård.
-Mahmoud Abu Zeid "Shawkan" (Egypten)
Fotojournalist som riskerar dödsstraff. Greps i augusti 2013 när han bevakade hur säkerhetsstyrkor med våld upplöste demonstrationer i Kairo.
Amnestys krav: Att Shawkan friges och att alla åtalspunkter läggs ned.
FAKTA: PERSONER SOM STÖTTAR KAMPANJEN
Amnesty International har i år samlat en rad kända svenska profiler som stöttar kampanjen och fallen via sina sociala medier och uppmanar fler människor att delta:
Marie Richardson, skådespelare
Arvida Byström, fotograf och konstnär
Baker Karim, regissör och filmproducent
Nour El-Refai, skådespelare och komiker
Silvana Imam, artist
Malena Ernman, artist
Miriam Bryant, artist
Erik Lundin, artist
Rojda Sekersöz, poet och regissör
Shima Niavarani, skådespelare och musiker
Ahang Bashi, regissör
Nanna Blondell, skådespelare
Lo Kauppi, dramatiker och skådespelare
Malin Levanon, skådespelare
Jonas Gardell, författare och dramatiker
Anders Hansson, fotojournalist
Paul Hansen, fotojournalist
Niclas Hammarström, fotojournalist
Ane Brun, artist
Adam Tensta, artist
Maxida Märak, musiker, skådespelare och aktivist
Sofia Jannok, artist
Anders Sunna, konstnär
El Perro Del Mar, artist
Sara Parkman, folkmusiker
Frida Hyvönen, artist
Cleo, artist
Väärt, artist
Merit Hemmingson, artist
Ana Diaz, artist
Rickard Söderberg, operasångare
Love Antell, artist
Jennie Abrahamson, artist
Emil Jensen, artist
Pale Honey, artist
Looptroop Rockers, artist
Broder John, artist
Aleksa Lundberg, skådespelare och journalist
Bianca Kronlöf, skådespelare och komiker
Tiffany Kronlöf, illustratör och sångare
Ämnen
Kategorier
Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.