Gå direkt till innehåll
Foto AFP
Foto AFP

Pressmeddelande -

Sudan: Urskillningslösa attacker mot civila och sexuellt våld mot kvinnor och flickor

Omfattande krigsbrott begås där civila dödas i avsiktliga och urskillningslösa attacker och där kvinnor och barn utsätts för grova övergrepp.

  • Tusentals människor har dödats och skadats sedan striderna bröt ut mellan Rapid Support Forces och Sudans väpnade styrkor
  • Kvinnor och flickor så unga som 12 år utsätts för sexuellt våld
  • "Civila i hela Sudan utsätts för ofattbara fasor" - Agnes Callamard

I rapporten "Death Came To Our Home": War Crimes and Civilian Suffering In Sudan, dokumenteras omfattande civila förluster i både avsiktliga och urskillningslösa attacker från de stridande parterna. I rapporten beskrivs också sexuellt våld mot kvinnor och flickor, riktade attacker mot civila objekt som sjukhus och kyrkor samt omfattande plundring.

"Civila i hela Sudan utsätts för ofattbara fasor varje dag när Rapid Support Forces och Sudans väpnade styrkor hänsynslöst kämpar om kontrollen över territoriet",säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.

"Människor dödas i sina hem eller när de desperat letar efter mat, vatten och medicin. De hamnar i korseld när de flyr och skjuts medvetet i riktade attacker. Mängder av kvinnor och flickor, vissa så unga som 12 år, har våldtagits och utsatts för andra former av sexuellt våld av medlemmar av de stridande sidorna. Det är inte säkert någonstans."

Civila dödas när de söker skydd
Civila dödade i korseld Män, kvinnor och barn har hamnat i korseld när båda sidor, som ofta använder explosiva vapen med omfattande verkan, har genomfört frekventa attacker i tätbefolkade civila stadsdelar.

"Min fru och mina barn flydde hemifrån när sammandrabbningar bröt ut i vårt grannskap ... men mina två yngsta pojkar ... var små och kunde inte fly tillräckligt snabbt ... Jag vet inte vem som sköt dem. Kriget dödade dem." säger Kodi Abbas, en 55-årig lärare från Kalakla

Många civila berättade för Amnesty International att de hade skadats och att deras släktingar hade dödats där de sökte skydd. Efter upprepade attacker med markbaserade projektiler den 6 juni, dödades och skadades dussintals civila i och omkring El Geneina-universitetets sovsalar för kvinnor, där många människor sökt skydd efter att ha flytt undan strider i sina grannskap i västra Darfur.

Avsiktligt riktade angrepp mot civila
Den 13 maj bröt sig medlemmar av RSF in i den koptiska kyrkan Mar Girgis (St George's) i Bahri området i Khartoum. Flera vittnade om att fem medlemmar av prästerskapet sköts av RSF som även stal pengar och ett guldkors. Den 14 maj dödades dr Adam Zakaria Is'haq, en 38-årig läkare och människorättsförsvarare, tillsammans med 13 patienter på Markaz Inqadh al-Tibbi (Medical Rescue Centre), en hälsoklinik i stadsdelen Jamarik i El Geneina. Två av läkarens kollegor berättade för Amnesty International att beväpnade arabiska milismedlemmar sköt de 14 offren. Civila har avsiktligt dödats eller skadats i riktade attacker. Överlevande och andra vittnen identifierade i allmänhet RSF-medlemmar som förövarna.

Etniskt motiverade attacker i västra Darfur
När spänningarna ökade i västra Darfur flydde många etniska masaliter till östra Tchad. Människor som flydde från El Geneina berättade för Amnesty International att staden hade attackerats av tungt beväpnade arabiska miliser, med stöd av RSF-krigare. Invånare i Misterei, en stad sydost om El Geneina. berättade för Amnesty International att de begravt 58 civila som dödats den 28 maj.

Våldtäkter och sexuellt slaveri
Ett stort antal kvinnor och flickor, vissa så unga som 12 år, har utsatts för sexuellt våld, inklusive våldtäkt, av medlemmar av de stridande parterna. Vissa hölls fångna i flera dagar under förhållanden som liknade sexuellt slaveri. I de flesta fall som dokumenterats av Amnesty International sa de överlevande att förövarna var medlemmar i RSF eller från allierade arabiska miliser.
I ett fall fördes en grupp på 24 kvinnor och flickor bort av RSF-medlemmar och fördes till ett hotell där de hölls fångna i flera dagar under förhållanden som utgör sexuellt slaveri. Många överlevande har inte haft tillgång till medicinskt och psykosocialt stöd. Våldtäkt, sexuellt slaveri och andra former av sexuellt våld som begås i samband med en väpnad konflikt är krigsbrott.

Många vårdinrättningar och humanitära inrättningar har förstörts eller skadats runt om i landet, vilket har lett till att civilbefolkningen inte har tillgång till mat och mediciner och att en redan svår situation har förvärrats. De flesta dokumenterade fallen av plundring involverade medlemmar av RSF. Avsiktliga attacker mot humanitär personal eller humanitära föremål, eller mot sjukvårdsinrättningar eller medicinska enheter, utgör krigsförbrytelser.

Vapenembargo bör omfatta hela Sudan
Amnesty International uppmanar FN:s säkerhetsråd att snabbt utvidga det vapenembargo som för närvarande gäller för Darfur till att omfatta hela Sudan och se till att det verkställs. "Det internationella samfundet bör avsevärt öka det humanitära stödet till Sudan, och grannländerna måste se till att deras gränser är öppna för civila som söker säkerhet", säger Agnès Callamard.

Amnesty International har intervjuat 181 personer under juni 2023 och fokuserat främst på Khartoum och västra Darfur. Organisationen har också granskat en stor mängd material om potentiella kränkningar och undersökt satellitbilder för att bekräfta andra incidenter.

Vid intervjuförfrågningar till Amnesty vänligen kontakta presskontoret via 0704330916 eller press@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916