Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SUDAN :Yttrandefriheten begränsas inför folkomröstning

OBS fel rapport bifogades i det förra utskicket

Hot och trakasserier mot journalister har ökat i Sudan inför folkomröstningen, om eventuell självständighet för södra Sudan, som ska hållas i januari 2011, säger Amnesty i en rapport som släpptes den 24 september.

Rapporten visar hur yttrandefriheten har begränsats, många journalister har fängslats på grund av sitt journalistiska arbete eller gripits och torterats av politiska skäl.

- Det blir omöjligt att genomföra en trovärdig folkomröstning i ett klimat där yttrandefriheten är så hårt begränsad, säger Rania Rajji, Amnestys Sudanexpert.

- Regeringarna i såväl den norra som den södra delen måste garantera att valet kan hållas i en atmosfär där alla sudaneser fritt kan uttrycka sina åsikter och de måste även stoppa ytterligare begränsningar i yttrandefriheten.

I norra Sudan har den nationella underrättelsetjänsten infört hårda kontroller av media. Under maj-augusti i år gjorde agenter från underrättelsetjänsten dagliga tillslag mot tidningstryckerier och plockade bort "känsliga" texter. Ett stor antal tidningar tvingades även stänga ned sin verksamhet.

Den 7 augusti infördes visserligen ett stopp för denna form av censur innan tidningar gick i tryck, men fortfarande finns en särskild kod för "journalistisk heder" som leder till allvarliga restriktioner. Denna kod infördes av regeringen i september 2009 och ställer krav på journalister att "försvara nationens intressen". I praktiken leder detta till att tidningar utövar självcensur av rädsla repressalier eller att de ska dras inför rätta.

I juli skickade underrättelsetjänsten ut ett formulär till alla tidningar med en uppmaning om att fylla i personliga uppgifter, bankinnehav och adresser till de anställda.

Efter presidentvalet i april i år, greps fem journalister på grund av artiklar som hade publicerats i tidningen Rai Al Shaab, bland annat en artikel som analyserade valresultatet. Två av dem som greps ska ha torterats i häktet. En journalist släpptes men de övriga fyra ställdes inför rätta, anklagade för att ha "spridit falska nyheter". Vid rättegången dömdes en av männen till fem års fängelse, två dömdes till två års fängelse och den fjärde personen frikändes.

En journalist som arbetar för en oppositionstidning i huvudstaden Khartoum berättade för Amnesty att det i princip är omöjligt att publicera artiklar som tar upp frågor om mänskliga rättigheter.

Regeringen har även stängt ned webbsidor och den 9 augusti stoppades sändningarna från BBC:s arabiska radiokanal i fyra städer, däribland Khartoum. Som skäl angavs att radiokanalen hade brutit mot avtalet med regeringen.

I samband med presidentvalet förekom även allvarliga inskränkningar i yttrandefriheten i södra Sudan. Journalister hotades för att de hade skrivit regeringskritiska artiklar och även för att de hade hållit debatter om valet eller intervjuat oberoende kandidater. Några journalister greps av säkerhetstjänsten men släpptes senare utan att ha åtalats.

- Den kommande folkomröstningen kommer att innebära nya utmaningar och även skapa politisk osäkerhet i Sudan. Mänskliga rättigheter måste respekteras, skyddas och främjas och regeringen måste garantera yttrandefriheten och journalisternas pressfrihet så att de kan skriva och debattera om landets framtid, säger Rania Rajji.

Läs mer om censuren i Sudan i rapporten
The Chains Remain: Restrictions on Freedom of Expression in Sudan.

--
Elisabeth Löfgren
pressekreterare

Press Officer

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.